Corona: Extra miljarder när regeringen förlänger stöd – det här är nytt

Josefin Wallin

Publicerades: 18 januari, 2022
Foto av: Regeringen/ Pressträff 17 januari

17 januari överlämnade regeringen årets första ändringsbudget till riksdagen. I denna budget finns åtgärder som bland annat ska minska smittspridningen och hjälpa svenska företag. Det här behöver du veta.

Ändringsbudgeten som presenterades 17 januari innehåller bland annat förlängningar av det ordinarie omställningsstödet och omsättningsstöden. Närvarande var finansminister Mikael Damberg samt socialminister Lena Hallengren. Dessutom presenterades ett ytterligare krisstöd till kultur och idrott men också återinförd ersättning för karensavdrag. Arrangerar ditt företag evenemang? Här vill man också förlänga evenemangsstödet. Detta för att fler företag ska våga planera för evenemang 2022, trots de skärpta restriktionerna. Corona har påverkat marknaden för i princip alla företag – varför stöd också är nödvändigt.

– Pandemin är inte över och regeringen har vidtagit historiskt omfattande krisåtgärder och det fortsätter vi att göra för att minska smittspridningen, säkra välfärden och lindra konsekvenserna för människor och företag säger finansminister Mikael Damberg i ett pressmeddelande från finansdepartementet.

Ändringsbudgeten på 1 minut

Stöd till företag under rådande coronapandemi

  • Det ordinarie omställningsstödet vänder sig till dig med ett företag som tappat mer än 30 % av din omsättning under stödmånaden, jämfört med samma månad 2019. Detta föreslås utökas med upp till fyra månader.
  • Också omsättningsstöden till dig som är enskild näringsidkare eller driver handelsbolag (med minst en fysisk person som delägare) utökas med upp till fyra månader.
  • Regeringen har meddelat att stöden kommer att aktiveras för december 2021–februari 2022.
  • Budgeten gör det också möjligt för regeringen att senare återkomma och kunna besluta om en utökning, också för mars 2022. Detta bäddar för att regeringen snabbt ska kunna förlänga stöden med en extra månad om man ser att det behövs.
  • Man föreslår nu också att staten ska ersätta sjuklönekostnader som ligger över det normala under perioden december 2021 och mars 2022.
  • Eftersom de nya restriktionerna drabbar kulturområdet föreslår man 180 miljoner kronor till detta och 120 miljoner till idrotten. Mer information kommer när beslut om förslaget är taget.
  • Regeringen vill att vi ska våga planera evenemang trots de skärpta restriktionerna. Företag som arrangerar sådana föreslår regeringen att evenemangsstödet förlängs. Det innebär att du som arrangör eller arrangörens underleverantör kan få ekonomiskt stöd om ditt evenemang skulle behöva ställas in eller begränsas (under januari till mars 2022)

Mer läsning om corona och stöd för företag: