Nya coronarestriktioner

Nya Coronarestriktioner från 1 december – så påverkas ditt företag

Pernilla Säfström

Uppdaterades: 1 december, 2021
Publicerades: 2 december, 2021

Vilka är de nya Coronarestriktioner som gäller från 1 december 2021 och hur påverkas ditt företag?

En ny smittskyddsåtgärd från 1 december är införandet av möjligheten att använda vaccinationsbevis för inträde till stora arrangemang och sammankomster. Som företagare påverkas du främst om du arrangerar stora event, deltar i stora mässor eller för den delen är ett vaktbolag. Läs vidare!

Nya Coronarestriktioner = vaccinationsbevis

Fortsatt gäller rekommendationerna att stanna hemma vid symptom. Nu rekommenderas även du som är fullt vaccinerad att testa dig vid symptom. Regeringen har även beslutat om en ändring i begränsningsförordningen som innebär att det blir möjligt att använda sig av vaccinationsbevis för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Detta gäller om evenemanget är inomhus och fler än 100 personer deltar. Beslutet är positivt sett till att vaccinationsbevis gör det möjligt att ta in fler deltagare på event än med tidigare begränsningar. Beslutet är även delvis kritiserat eftersom det ställer högre krav på arrangören att ordna med rutinkontroller. Till kritikerskaran hör även ej vaccinerade besökare som tidigare köpt biljetter till tillställningar de nu inte har möjlighet att delta i.

Rutin för kontroll om du arrangerar stora event

Har du ett företag som arrangerar stora event är dessa nya Coronarestriktioner positiva eftersom du kan välja att använda dig av vaccinationsbevis och på så sätt ta in fler deltagare. Då ska du enligt Folkhälsomyndigheten även ha en rutin för hur kontrollen av vaccinationsbeviset och legitimation ska genomföras vid inpassage till arrangemanget. Du kan alltså räkna med större intäkter från fler deltagare men samtidigt en del ytterligare kostnader förknippat med fler fållor, vakter och kontrollanter som krävs. Du bör även informera besökarna om att komma i god tid på grund av eventuella köer.

Möjlighet att inte använda vaccinationsbevis

Du kan också arrangera sammankomster eller offentliga tillställningar inomhus med fler än 100 personer men välja att inte använda dig av vaccinationsbevis. Då behöver du instället vidta andra åtgärder mot smittspridning. Det handlar om de välkända åtgärderna så som tillgång till handsprit eller möjlighet för deltagarna att tvätta händerna. Dessutom:

  • ska deltagarna ha anvisad sittplats,
  • sällskap ska bestå av max åtta personer,
  • sällskap ska kunna hålla ett avstånd om minst en meter till varandra.

Hur får jag ett vaccinationsbevis?

Inom sju dagar efter att du vaccinerat dig kan du logga in med e-legitimation på covidbevis.se. Där kan du hämta, skriva ut eller spara beviset. Det innehåller en QR-kod för smidig scanning när det sedan används. Mer om hur vaccinationsbeviset fungerar för dig som individ kan du läsa i SVT:s guide.

Läs mer om vaccinationsbevis på Krisinformation.se.

Hur blir framtiden efter Corona? Lyssna till framtidsexperten Charlotte Mattfolks scenarion.