Företag ska få del av elprisstöd: ”Kan bli tre gånger så högt som förra vintern”

Josefin Wallin

Uppdaterades: 19 augusti, 2022
Publicerades: 22 augusti, 2022
Foto av: Regeringen

Nu ska företag kunna få elprisstöd: Stödet uppges kunna bli tre gånger så högt som för hushåll i vintras – och väntas ske ”så snabbt det praktiskt är möjligt” enligt stadsminister Magdalena Andersson.

De höga elpriserna drabbar idag de svenska hushållen, speciellt i södra Sverige. Vintern spås bli dyr – mycket dyr. För att mildra de ekonomiska konsekvenserna vill regeringen införa ett högkostnadsskydd för elpriserna. Detta högkostnadsskydd ska inte enbart dedikeras till hushållen – utan också företagen.

Stor ”elåterbäring” till företag och hushåll

Svenska kraftnät kan återföra avgifter som rör sig om hela 60 miljarder kronor. Vilket fungerar som så att regeringen ger Svenska kraftnät i uppdrag att ansöka om att få använda intäkter från överbelastningen i elnätet (flaskhalsintäkter) till kompensation. Detta ska fördelas mellan hushåll och företag med höga elpriser och man vill även se åtgärder som exempelvis sänkta priser, sänkta nätavgifter – eller som just återbäring.

– Det är ett oroligt läge för många. Inte minst i de södra delarna av vårt land. Vi presenterar nu ett högkostnadsskydd för elpriser där de så kallade flaskhalsintäkterna som Svenska Kraftnät får användas för att stötta hushåll och företag. Detta skapar en robust och löpande modell, till skillnad från de kortsiktiga åtgärderna som andra partier föreslår. Regeringen kommer att göra det som krävs för att stötta hushåll och särskilt de som drabbas hårdast, säger energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar i ett pressmeddelande.

– Vårt besked är tydligt: hushåll och företag kommer inte att lämnas i sticket i vinter. Nu inför vi ett högkostnadsskydd som kommer att innebära att drygt 30 miljarder återbetalas till hushållen. Det är en mycket kraftfull åtgärd som kommer att spela roll på riktigt.

Finansminister Mikael Damberg.

Företag, elprisstöd och högkostnadsskydd – på 30 sekunder

  • Även för företag? Ja, företag ska få ta del av högkostnadsskyddet.
  • Hur stor ersättning? Uppges kunna bli tre gånger så högt som det hushållen kunde ta del av förra vintern, enligt stadsministern.
  • Vad ska pengarna användas till? Sammantaget rör det sig om 60 miljarder kronor som används för återbäring – och åtgärder som även de ska sänka elpriserna exempelvis sänkta nätavgifter.
  • När? Det ska ske så snabbt som möjligt enligt stadsminister Magdalena Andersson, som uttalar sig till TV4-nyheterna.
  • ”Flaskhalsintäkter” från Svenska kraftnät utgör själva medlet för att kunna genomföra kompensationen.

Läs mer: Så här kan Ukrainakrisen påverka dig och ditt företag