Kompensation för höga elpriser – se om du kan få tillbaka pengar här

Josefin Wallin

Publicerades: 12 januari, 2022
Foto av: Adobe Stock

Många företagare med egna fastigheter har drabbats hårt av extremt höga elpriser. Nu föreslår regeringen ett nytt stöd, en kompensation, som ska kunna ge upp till 6 000 kr tillbaka – se här om det gäller dig.

Regeringen har hållit en pressträff kring en kompensation med anledning av vinterns historiskt höga elpriser. Under pressträffen framförde Mikael Damberg, finansminister (S), att man kommer gå in med ett stöd för de värst drabbade, en så kallad elpriskompensation.

– Regeringen tar den här situationen på största allvar och avsätter därför sex miljarder för att kompensera de hushåll som fått höga elräkningar. Det är en exceptionell åtgärd i en exceptionell tid, säger finansminister Mikael Damberg i ett pressmeddelande från Finansdepartementet.

Stödet ligger på max 2000 kronor per månad i upp till tre månader. Detta till hushåll med högst energiförbrukning. Omfattas gör månaderna december, januari och februari. Därmed avsätter regeringen med detta 6 miljarder kronor. På pressträffen fanns också Khashayar Farmanbar, energi- och digitaliseringsminister (S) på plats.

– De elpriser vi har sett under hösten och vintern är alldeles för höga. Jag förstår att människor känner en oro för sin ekonomi. Idag kan vi meddela att vi avsätter drygt sex miljarder kronor för att ge stöd till de hushåll som fått kraftigt höjda elräkningar, det känns oerhört glädjande, säger energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar i samma pressmeddelande.

Har du rätt till kompensation för höga elpriser?

  • Kompensation för höga elpriser är baserat på förbrukning. Den största nivån ges till dig som har en elförbrukning som överstiger 2000 kilowattimmar. Än så länge finns inga fler färdiga premisser än så.
  • Du kommer inte att behöva ansöka för att ta del av din kompensation för höga elpriser, den så kallade elpriskompensationen.
  • Den exakta utformningen av elpriskompensationen är ännu ej klar.
  • Utformningen kommer vidare tas fram i dialog med myndigheter, elnätsbolagen och riksdagen.

Mer läsning: