Nu blir det förbud på att skicka pappersfakturor till offentliga verksamheter. FOTO ADOBE STOCK

Är du beredd? Sista chansen att skicka pappersfaktura

Yasemin Bayramoglu

Uppdaterades: 30 mars, 2019
Publicerades: 29 mars, 2019
Foto av: ADOBE STOCK

Har du förberett för e-faktura? Annars är det risk att du inte får dina pengar. Den 1 april kan du inte längre skicka en pdf eller pappersfaktura till offentliga verksamheter.

Pappersfakturor, inskannade fakturor eller pdf:er – från och med 1 april gäller en ny lag som gör dem alla otillåtna. Om du sålt tjänster eller varor till offentliga aktörer, vill säga.

LÄS OCKSÅ: DÅ SKA DU PUBLICERA I SOCIALA MEDIER

Den nya lagen gäller alla inköp som offentliga verksamheter gör. Det spelar ingen roll om beloppet är på en krona eller tio miljoner. Men trots att det var ett tag sedan beslutet fattades i riksdagen, så är okunskapen stor om nya lagen, menar Anna Elverheim som är nytillträdd styrelseordförande i nätverket för elektroniska affärer (NEA) och tillika Hogias e-fakturaexpert.

–  Det finns idag inga tekniska hinder för företag att börja fakturera elektroniskt, berättar Anna. Men det finns en tröskel bland framförallt små och medelstora företag i att ta klivet över till e-faktura när man endast hanterar ett fåtal fakturor per år, säger Anna.

Få pengarna snabbare

Men även om man kan tycka att det känns onödigt krångligt som småföretagare, så finns det en uppsida med nya lagen, menar hon.

– När arbetet väl är gjort upplever företag oavsett storlek stora fördelar med att arbeta digitalt. Främst innebär det ett säkrare och effektivare sätt att hantera fakturor, men en e-faktura betyder också kortare betaltider och lägre administrativa kostnader, vilket är positivt för företagens likviditet.

Sedan finns det en betydande miljövinst att göra också. I Sverige postas årligen cirka en miljard pappersfakturor. Detta motsvarar koldioxidutsläpp på 37 000 ton om man även räknar in distributionen.

Här ligger vi efter våra nordiska grannländer där 70 procent av alla fakturor är så kallade e-fakturor. Där skickar man e-fakturor inte bara till offentliga verksamheter utan även inom det privata näringslivet.