<![CDATA[Är det läge för dottern att starta dotterbolag. Foto: Getty Images]]>

”Borde vi starta dotterbolag?”

Yasemin Bayramoglu

Publicerades: 22 november, 2017

Dottern vill använda sina föräldrars bolagsnamn men driva i egen regi. Är det läge att starta ett dotterbolag? Våra experter svarar på läsarnas frågor.

I varje nummer av Driva Eget svarar våra experter på läsarnas frågor. Den här gången handlar det om att utvidga bolaget inom familjen med samma namn men i egen regi.

”Mina föräldrar driver ett företag i Jönköping. Jag, deras dotter, vill nu starta samma i en annan stad. Jag vill ha deras namn och hemsida och samma reklam, men sköta allt separat med fakturor och bokföring. De vill då ha 25 procent av vinsten när jag plockar aktieutdelning. Hur löser vi detta? Skapar man ett dotterbolag eller vad finns det för alternativ?”

/Jonna

Att skapa ett dotterbolag är absolut ett alternativ, men det innebär samtidigt att moderbolaget, alltså dina föräldrars företag, kommer att styra ditt bolag. Det ingår i själva konceptet med dotterföretag. Vanligtvis brukar ett moderbolag ha en majoritet av rösterna i ett dotterbolag.

Men jag får en känsla av att du vill stå på egna ben så mycket som möjligt. Då finns ett annat alternativ: franchise, där du mot en avgift får använda dina föräldrars företagskoncept.

Dina föräldrars företag blir då franchisegivare, medan du startar ett eget fristående företag och blir franchisetagare. Då är det viktigt att ni upprättar ett franchiseavtal där ni tydligt ställer upp båda parters skyldigheter och rättigheter. Läs gärna mer om det på svenskfranchise.se.

/Yasemin Bayramoglu, chefredaktör

LÄS OCKSÅ: Fler svar från våra experter