<![CDATA[]]>

Men han vill flytta bidrag från de stora till de små

Anders Andersson

Publicerades: 24 maj, 2009

Småföretagande verkar vara en glömd fråga i EU-valet. Man får gå ända ned till Junilistans tiondeplats för att hitta en EU-kandidat som profilerar sig på småföretagarfrågor. Johan Olson vill flytta bidragen från stora till små företag.

Johan Olsson säger att han själv varit småföretagare sedan han 13 år. Nu är han 38 år bor i Lund, har flera egna företag. Ett av dessa är ett affärsutvecklingsolag som ska utveckla nya idéer.

På egen hemsida, i artiklar och i bloggar fokuserar han på att med småföretagarfrågor kryssa sig in i EU-parlamentet. Ett av hans råd gäller affärsidéer som Driva Eget nu fokuserar på med tävlingen Affärschansen:

– Analyserar dina idéer och lägg ned om du är tveksam. Lita inte på att vänner och familjemedlemmar som säger att idén är bra Den gamla försäljningsregeln 35:5:1 verka gälla. Av trettiofem idéer går fem vidare till en analys och av dessa fem är det normalt inte mer än en som håller.

– Varje vecka stöter jag på nya entusiatiska företagare som vill komma igång med sina otroligt fantastiska affärsidéer. Tyvärr vågar jag påstå att det sällan är så fantastiskt som de själva tror.

Han fiskar nu röster från Sveriges småföretagare genom att locka dem med krav på fler bidrag och minskat krångel:

– Flytta stödpengar från de multinationella företagen till småföretagen. 200 miljoner euro till Volvo är snabbt uppätet, men till småföretagen i Sverige är det enorma pengar. Det resulterar i nya jobb.

– Låt småföretagare som redan kan, har idéerna och bevisligen redan är duktiga entreprenörer skapa nya kontakter, bygga större företag, anställa och starta fler och starka bolag. Att bygga nätverk är extremt viktigt och inte minst i kristider lever många småföretag på sina kontakter.

– Se till att det finns incitament för småföretagen att ta in duktiga ungdomar med idéer så att de tillsammans kan skapa nya hållbara företag. Befintliga företagare blir då som mentorer till de unga samtidigt som dessa får en mycket större trygghet och inkomst.

– Ta bort krångliga regler och se till att det blir lättare att starta bolag. Lös inte det som EU- kommissionen föreslår med fler och överstatliga EU-regler. Det gör det bara ännu krångligare. Rensa istället bland de regler som finns.