Kraftigt sänkt skatt, EU:s nya AI-regler och alla partier mot väggen: Här är veckans hetaste!

Ebba Arnborg

Publicerades: 7 juni, 2024
Foto av: Press/AdobeStock

Senaste nytt, smarta säljtips, viktiga datum och sociala medieförslag. Här är veckans viktigaste för ditt företag – allt du behöver veta på bara 3 minuter.

Varsågod, här har vi samlat en överblick över veckans mest intressanta nyheter från företagarvärlden – lärorikt, inspirerande och med en rejäl dos motivation!

Veckans heta:

EU-valet 2024 – vilka är toppkandidaterna för småföretagare? EU-valet närmar sig. För att du ska veta vilka kandidater som har bäst politik för småföretagare har vi intervjuat toppkandidaterna från riksdagspartierna, för att få insikt i deras planer och löften för småföretagare. Upptäck vilken politik som bäst matchar dina behov och värderingar här.
 

Veckans ljusglimt:

Kraftigt sänkt skatt för företagare – nya 3:12-regler. Regeringen har presenterat ett förslag som förenklar och förändrar hur stor utdelning du kan ta ut till 20 procent skatt. Bland annat höjs schablonbeloppet från 2,75 till 4 gånger inkomstbasbeloppet, och löneuttagskrav och kapitalandelskrav slopas. Detta är särskilt bra för enmansbolag och frilansare samt för bolag med många små delägare. Läs mer om de nya reglerna och hur du påverkas här.
 

Veckans lärdom:

EU AI Act klubbad – vad betyder det för ditt företag? Den nya AI-förordningen från EU, som godkändes den 21 maj 2024, har kallats ”GDPR för AI” och gäller alla organisationer som använder AI-system. Den handlar bland annat om att företag måste vara transparenta kring AI-interaktioner. Samtidigt, genom att följa de nya reglerna kan ditt företag öka trovärdigheten hos kunderna, vilket kan leda till ökad lojalitet och försäljning. Dessutom kan det finnas nya affärsmöjligheter här – som konsulttjänster för att hjälpa andra företag att uppfylla AI-reglerna. Få koll med vår guide!
 

Veckans heta säljtips du kan göra idag:

Fundera på om du kan skapa ett ”inför-sommaren”-paket – nyheter är roligare för både dig och kunderna! Be gärna om kreativ hjälp av personer i din närhet. Kontakta också dina bästa kunder, hälsa glad sommar och kolla läget inför hösten! Finns det något de behöver hjälp med? Något du kan föreslå att du kan göra för dem? (Här finns 4 till tips för att maxa försäljningen innan sommaren.)
 

Veckans fakta att dra fram på aw:n och middagsbjudningen:

Böter på 350 miljoner kronor. Många har missat ”GDPR för AI”, den nya EU AI Act som reglerar hur företag använder AI och som betonar transparens. Misslyckas företag att följa reglerna kan de drabbas av böter upp till 35 miljoner euro eller 7 % av årsomsättningen. Inga småsummor direkt…

Veckans viktiga datum:

Veckans datum för skatt och moms:

12 juni – du ska ha betalat in:
debiterad preliminärskatt
arbetsgivaravgift
avdragen skatt

12 juni – du ska ha skickat in arbetsgivardeklaration.

Veckans Sociala Medier-datum:

Här är några tips för att skapa engagemang i era sociala medier kommande veckan, kopplat till ditt företag och era tjänster, produkter och medarbetare.

8 juni – Världshavens dag

Passa på att dela med dig av hur ditt företag bidrar till att arbeta för en mer hållbar miljö. Kanske berätta om era hållbara produkter eller tjänster, eller initiativ för att minska er miljöpåverkan? Kanske kan ni även erbjuda en speciell kampanj där en del av intäkterna går till havsmiljöprojekt?

9 juni – Internationella arkivdagen

Ta tillfället i akt att gräva i företagets arkiv och dela något nostalgiskt eller betydelsefullt från företagets historia. Visa hur företaget har utvecklats över åren och lyft fram några av era största milstolpar. Detta kan skapa ett starkt band med era följare och visa på kontinuitet och stabilitet. En rolig idé kan vara att bjuda in era följare att dela sina egna minnen eller bilder relaterade till ert företag.