<![CDATA[]]>

Nu ska bilhandlare och juvelerare jaga terrorister

Anders Andersson

Publicerades: 11 mars, 2009

Säljer du bilar, antikviteter, smycken eller något annat där kunderna kan betala mer än 150 000 kr kontant? Då tvingas du från och med i nästa vecka hjälp till i jakten på terrorister och ekonomiska brottslingar. Läs här om hur det ska gå till.

Det är en ny lagen som ska förhindra  penningtvätt och finansiering av terroristbrott som då ska träda i kraft.

Lagen säger att dessa företagare först måste registrera sig hos bolagsverket senast den 15 mars. När de gjort det tvingas dekräva legitimation av sina kunder och ta reda på vilken kunden är.

Misstänker de att kontantaffären görs för att tvätta svarta pengar vita eller ska användas för att finansiera terrorattacker är de skyldiga att kontakta polisen.

Det är dessa företagare som nu är skyldiga att registrera sig:

  • Företag som säljer varor kontant som kostar mer än 15 000 euro, exempelvis bilhandlare, juvelerare, urmakare och antikvitetshandlare.
  • Redovisningsfirmor och revisionsfirmor.
  • Skatterådgivare och vissa juridiska rådgivare.
  • Företag som hjälper till att starta aktiebolag

Bolagsverket, polisen och andra myndigheter får då ett register på de som hanterar stora kontantbelopp.

Länsstyrelserna i Stockholms län, Västra Götaland och Skåne är tillsynsmyndigheter för de företag och personer som ska registreras hos Bolagsverket.

Den som inte anmäler sig till det nyinrättade registret får inte bedriva sådan verksamhet som omfattas av anmälningsplikten.

 Här hämtar du anmälningsblankett