<![CDATA[Ann-Sofie Forsmark springe för att få energi till jobbet. ]]>

Börja springa och få nya idéer

Emilia Arvidsson

Publicerades: 31 oktober, 2017

Motion som ett sätt att öka kreativiteten? Testa konditionsträning som Ann-Sofie Forsmark. Hon vittnar om en mer balanserad företagarvardag.
– Jag får mina bästa idéer när jag springer, säger hon.

Ann-Sofie Forsmark har precis avslutat ett av veckans möten vid Stureplan i Stockholm. Delvis klädd i träningskläder. Anledningen? Hon springer till sina möten och kopplingen till hennes företagande är tydligt.

Det handlar lika mycket om att skärpa sina sinnen, som att få till motionen.

– För mig är det direkt värdeskapande att springa. Jag kommer på bra idéer och lösningar och dessutom skissar jag på dagen. Som idag, då förberedde jag mig till mötet som jag skulle ha inne i stan.

Hon förklarar närmare:

– Jag försöker att fysiskt förankra en känsla. Hur jag ska känna efter mötet? Vad är syftet och vad jag ska prata om? Det fungerar bra eftersom det är få distraktioner ute i skogen där jag trots allt oftast springer. Ibland har jag på P1 på i bakgrunden.

Ann-Sofie arbetar som managementkonsult med fokus på hälsa och hållbarhet på arbetsplatser. I sin roll som konsult har hon flera olika arbetsuppgifter, däribland att föreläsa och hålla workshops. Även då spelar löpningen en viktig roll. Att rensa huvudet har flera betydelser.

– Jag brukar springa före jobbet och det påverkar mitt sätt att arbeta. Jag blir både mer effektiv och kreativ.

Den kreativa delen har hon nytta av. Hon beskriver hur hon får uppslag till workshopövningar eller blogginlägg, på ett sätt som helt är kopplat till att hon rör på sig. Hon har sprungit länge och har hela tiden haft nytta av löpningen.

LÄS OCKSÅ: Det finns bara en quick fix – hälsotips för företagare

Det var rätt nyligen som hon valde att bli egenföretagare på heltid. Hon reflekterar kring löpningens effekter på hennes arbete på den tidigare arbetsplatsen, där hon var anställd i nästan tio års tid.

– Vissa dagar kunde jag verkligen känna att tiden som jag lagt på löpningen var den som hade fört mig mest framåt i mitt arbete. Jag inser ju att jag som egen har det lättare att göra på det här viset, i jämförelse med till exempel de som jobbar fasta tider. Idag är löpningen en del av min arbetstid.

Ann-Sofie tycker bäst om att springa tidigt på dagen, annars är det lätt att det inte blir av alls.

– Det är svårare att bryta mitt på dagen när man är igång. Det finns alltid något som pockar på uppmärksamhet och det blir svårare att ta beslut kring motionen.

Hon springer på det här sättet fyra gånger i veckan. Men hur är det att komma till möten i löparkläder?

– Det är inga problem. Jag brukar byta om på överkroppen, och många kläder för löpning är dessutom riktigt snygga. Sedan är jag inte dyngsvettig, utan jag har sprungit i ett rätt så mjukt tempo. Och så använder jag en sjyst deo, säger Ann-Sofie.

LÄS OCKSÅ: Träna hjärnans muskelminne

Att springa till möten eller föreläsningar när man driver företag kring hållbarhet och hälsa är att leva som man lär, vilket gör att hon inte funderar så mycket mer kring det. Men hon upplever att en del missuppfattar hennes motionslöpning. I alla fall vid första anblicken.

– De tror att jag kanske elitsatsar. Men det här har inte med träning att göra, säger hon och medger att i vissa sällskap funkar det inte att komma i träningskläder. Då åker jobbkavajen på. Man får känna av.

Hon förklarar skillnaden – att motion är något som alla behöver, medan träning är en hobby för dem med blodad tand. När hon berättar för omgivningen om anledningen till sin motion, blir reaktionen annorlunda.

– En del tänker att det nog inte är så dumt. Jag tror att många har tänkt tanken kring att använda motion, men inte gått fullt ut. Jag vill visa att det är enkelt.

För att morgonlöpningen ska bli av krävs en del planering och logistik. Förutom att få till löpningen så tidigt som möjligt, ser hon till att springa lätt. Det har bland annat inneburit ett köp av en mindre dator som hon kan ha med sig i en enkel ryggsäck.

Att springa och driva företag är en bra kombo för Ann-Sofie, hon gissar också att företagandet skulle påverkas negativt om hon slutade att springa.

– Det skulle vara rörigt och mycket mer att reda ut. Jag skulle vara grinigare, sova sämre och jobba mindre effektivt. Nu när jag väl slår upp datorn så vet jag precis vad jag ska göra!

Fakta:

  • Namn: Ann-Sofie Forsmark.
  • Ålder: 38 år.
  • Gör: Hälsomanagementkonsult.
  • Företag: Formstark hälsa, www.formstarkhalsa.se.
  • Verksam: Egenföretagare sedan i februari, tidigare hälsostrateg på PwC.