<![CDATA[]]>

Det gäller om du inte har kollektivavtal

Maja-Stina Skarstedt

Publicerades: 30 oktober, 2015

När du ska anställa kan frågan om kollektivavtal dyka upp. Om du inte har det, vad måste du tänka på då för att följa lagarna? Unionens expert Gunilla Krieg reder ut reglerna.

Vilka krav finns om jag inte har kollektivavtal när jag anställer?
– Du måste ändå följa den rena lagstiftningen, till exempel Lagen om anställningsskydd som gäller alla företag, även semesterlagen och sjuklönelagen, föräldraledighetslagen, arbetsmiljölagen och arbetstidslagen. Lars Åhnberg AB ger ut en liten bok med alla arbetsrättsliga lagtexter varje halvår. Just nu heter den ”Arbetsrätt 2015”.

– I arbetstidslagen är det exempelvis reglerat med max 40 timmars arbetsvecka. Med kollektivavtal är det mer branschanpassat. Då finns det andra beräkningsperioder och

Gunilla Krieg Foto: Pressbild

Gunilla Krieg Foto: Pressbild

arbetstidsavtal som gäller för branschen istället för arbetstidslagen. Det innebär att det kan vara lättare för en arbetsgivare att ha kollektivavtal.

Semesterlagen då?
– Den gäller för alla och handlar bland annat om att semestern för ens anställda beräknas från den första april till sista mars och man tar ut fem veckors semester året efter. Har du inte kommit överens om något annat med din anställda så gäller lagen. Din anställda har också rätt till fyra veckors sammanhängande semester någon gång under juni till augusti och du måste meddela när två månader innan.

Måste min anställda få fyra veckors semester under sommaren?
– Den anställda har rätt till det, men vill den själv ta ut semestern en annan tid på året går det. Tänk bara på att din anställda senare i livet kan vilja göra annorlunda, om man får barn exempelvis.

Kan du låta din anställda jobba mer på sommaren och mindre på vintern om det går jämt upp?
– Om du skriftligen kommer överens om det med din anställda. Men det finns ett EU-direktiv och det står även i arbetstidslagen att du under en fyramåndersperiod genomsnittligen måste hålla dig till arbetstidsreglerna. Så vill du att din anställda jobbar mer än heltid i maj måste du senast i augusti se till att han eller hon är kompenserad.

Vad annat måste jag tillhandahålla för min anställda för att följa lagen?
– Sjuklönelagen tycker många företagare är besvärlig. Är din anställda sjuk betalar du sjuklön, 80 procent av lönen, de två första veckorna förutom den första karensdagen. Där går det inte heller att göra undantag, säger Gunilla Krieg.

Läs mer

  1. Vad kostar en anställd – kalkyl
  2. Expertfråga! Kaféägare: Vad gäller om man inte har kollektivavtal  
  3. Experttips för dig som ska anställa