Emil Källström Centerpartiet Sänkta Arbetsgivaravgifter

Sänkta arbetsgivaravgifter – här är nya förslaget

Gustaf Oscarson

Publicerades: 25 maj, 2021
Foto av: Centerpartiet

Regeringen föreslår sänkta arbetsgivaravgifter för unga. Beslut har även kommit om sänkt arbetsgivaravgift för upp till 2 anställda i så kallade Växa-företag. Här är nyheterna för dig som företagare.

Regeringen föreslår sänkta arbetsgivaravgifter för unga

Regeringen föreslår den 24 maj alltså ytterligare sänkta arbetsgivaravgifter för unga. Sänkningen till 10,21 procent ska gälla i juni, juli och augusti. Detta förslag finns med i ändringsbudgeten som läggs fram i dagarna.

Centerns ekonomisk-politiske talesperson Emil Källström säger så här till TT, enligt flera medier.

– Vi måste göra allt för att de unga inte ska vara de som betalar priset för coronapandemin långsiktigt.

Detta är en ytterligare sänkning

Regeringen och stödpartierna C och L har tidigare enats om en sänkning från 32,42 till 19,73 procent under två år, och detta gäller för unga upp till 23 år.

Nu har man alltså kommit överens om ytterligare sänkta arbetsgivaravgifter, till 10,21 procent under juni, juli och augusti. Kostnaden bli 1,48 miljarder kronor. Detta innebär att arbetsgivarna bara betalar ålderspensionsavgiften som är just 10,21 procent.

Tillfälligt sänkta arbetsgivaravgifter för upp till två anställda

Den 20 maj beslutades också om en tillfällig sänkning av arbetsgivaravgiften för upp till två anställda i så kallade växa-företag. Riksdagen sa då ja till regeringens förslag. Även denna åtgärd är tänkt att förstärka företagens möjligheter att anställa under corona.

Tidigare regler förstärks

Sedan 2017 kan enmansföretag få en sänkning av arbetsgivaravgifterna när den första personen anställs i företaget. Den tillfälliga lagändringen innebär att den sänkta arbetsgivaravgiften ska gälla företag som inte har någon anställd och som anställer en eller två personer samt företag med en anställd som anställer ytterligare en person.

Om företaget uppfyller vissa övriga villkor ska det under som längst två år bara betala ålderspensionsavgift, 10,21 procent, på den ersättning som betalas ut till den första och den andra anställda.

Sänkta arbetsgivaravgifter ska gälla för anställningar som påbörjas under perioden 1 juli 2021-31 december 2022. Lagändringarna börjar gälla den 1 juli 2021, enligt Regeringen.

Läs också: Nytt nedstängningsstöd kan ge coronaersättning med 100 %