<![CDATA[]]>

Ge pensionärslön – med bara 15 procent i skatt

Anders Andersson

Publicerades: 19 december, 2013

Innan året är slut gäller det att fundera över om någon som fyllt 66 eller mer under 2013 gjort sig förtjänt av lön från ditt företag. Kanske du själv eller en pensionerad make som städat kontoret eller skött administrationen.

För en pensionär utan lön och pension under brytpunkten (450 200 kronor för pensionärer) blir den totala skatten bara ungefär 15 procent på 100 000 kronor i lön, om lönen inte gör att inkomstgränsen passeras.

Att anställa någon som fyllt 66 år är alltså fördelaktigt för både arbetsgivare och arbetstagare, och kan ge arbetsgivaren argument för sänkt lön.

Detta beror på att en pensionär som antingen är egen företagare eller anställd är däremot gynnad av reglerna.

Från det år man fyller 66 år är nämligen jobbskatteavdraget extra bra – 20 000 av de första 100 000 kronorna i årsinkomst blir en ren skattesänkning. Eftersom detta betyder en skatteprocent på bara ungefär 15 procent och eftersom de sociala avgifterna från detta år sänks till 10,21 procent är det lönsamt att försöka ta ut lön så länge som möjligt.

Dessa regler kullkastar principer som kan tyckas naturliga, som exempelvis för företagarparet Anna, 62 år, och Sven, 67 år, som sparat i pensionsförsäkringar i åratal:

– Jag är ju pensionär, så jag tar ut pension och ingen lön, säger Sven.

– Och jag väntar med att ta ut pension tills jag bli pensionär, säger Anna.

Men för dem är det skattemässigt bäst att göra precis tvärtom – att Anna tar ut pension innan hon blir pensionär och att Sven tar ut lön.

• Om 62-åriga Anna tar ut pengar på pensionsförsäkringen blir det inkomstskatt utan jobbskatteavdrag.

• Ligger pengarna i stället kvar i ett aktiebolags kassa och placeras i fonder kan de tas ut som lön under de första pensionsåren. Jobbskatteavdraget gör då att 20 procent av årslön upp till 100 000 kronor blir en ren skattesänkning.