<![CDATA[]]>

Tjäna skatt på att handla före nyår

Anders Andersson

Publicerades: 12 december, 2013

Passa på att göra inköp till ditt företag före årsskiftet. Det kan du ofta tjäna skattepengar på. Köper du en dyr maskin får du ett helt års avskrivning trots att det bara är några dagar kvar av året.

Du får numera göra avdrag direkt för inventarier som kostar mindre än ett halvt basbelopp, nu 22 249 kronor. Dyrare delas upp på flera år, det första oavsett hur lång tid som återstår till årsskiftet.

Det kan alltså finnas skäl att vara lite extra spendersam med bolagets pengar i december. Om du exempelvis ska köpa en ny datautrustning för 20 000 så bör du tänka efter om du vill sänka inkomsten för dig själv eller ditt företag i år eller nästa år. Vill du sänka inkomsten redan i år så köp utrustningen före årsskiftet.

Ofta handlar det om att se till så att årets inkomst ligger under brytpunkten, 426 300 kr (450 200 för pensionärer). Det kan man göra genom att reglera kostnaderna, periodiseringsfond, expansionsfond, men också genom att anpassa faktureringen.

I princip ska intäkter tas upp det år arbetet utförts, men om detta är oklart kan du välja om du ska fakturera före eller efter årsskiftet. Tänk då efter vad som är bäst – att fakturera nu i december eller att vänta till i januari. Du kan tjäna skattepengar på att göra på rätt sätt.