<![CDATA[]]>

Skänk pengar – med sänkt skatt

Anders Andersson

Publicerades: 20 december, 2013

En av årets mest välkomna julklappar ger dig skattesänkning – pengar till välgörenhet. Ge bort upp till 6 000 kr före årsskiftet och du får 1 500 kr i skattereduktion.

Genom denna skatteregler kan du öka värdet rejält på en privata penninggåva till någon välgörenhetsorganisation med 90-konto. Den innebär att du kan skänka 200 – 6 000 kr per år (minst 200 kr vid varje gåvotillfälle) och få 25 procent av gåvan i ren skattesänkning.

En gåva på 6 000 kronor kostar dig därmed i praktiken endast 4 500 kr. Och hjälpbehovet är just nu extra stort. Pengar behövs för exempelvis flyktingarna från Syrien som fryser i Libanon (bilden ovan) och de drabbade efter tyfonen Haiyan på Filippinerna (bilden nedan).

Men för att få skattereduktionen i deklarationen 2014 gäller det att sätta in pengar nu direkt – så att de finns på 90-kontot senast den 31 december.

Det är bara att göra så här:

  • Gör inbetalning på kontot och ange samtidigt personnummer och adress, så att välgörenhetsorganisationen kan skicka kontrolluppgift till Skatteverket.

Det går också att skänka bort aktieutdelning från både börsnoterade bolag och egna aktiebolag – och då slippa utdelningsskatten. Läs mer HÄR.