<![CDATA[Företagsklimatet i Älvdalen har blivit bättre. Foto: Getty Images.]]>

Företagare gillar Älvdalen men Solna är bäst

Redaktionen

Publicerades: 26 september, 2017

Älvdalen klättrar mest i Svenskt Näringslivs nya ranking av kommunernas företagsklimat. Bästa kommun att starta och driva företag i är Solna som för tionde året i rad toppar rankinglistan.

I årets undersökning är det fler kommuner som får bättre betyg än som får sämre.

– Konkurrensen mellan kommuner som vill klättra i rankingen har hårdnat. Det är naturligtvis positivt för företagsklimatet. Men tyvärr blir företagen samtidigt alltmer missnöjda med det nationella företagsklimatet som i år får det lägsta betyget någonsin. Det är en varningssignal som regeringen bör ta på stort allvar, säger Carola Lemne, Svenskt Näringslivs VD.

Årets rankingraket är Älvdalens kommun i Dalarna som avancerar 96 placeringar till plats 108.

– Älvdalen har arbetat för att etablera en konstruktiv dialog mellan företagare och kommun. Det är ett arbetssätt som näringslivet upplever som företagarvänligt och som har gett goda resultat, konstaterar Carola Lemne.

För tionde året i rad tar Solna hem topplaceringen, i år tätt följd av Sollentuna och Nacka. Den kommun som tappar flest placeringar på rankinglistan är Älvsbyn i Norrbotten, som faller från plats 98 i fjol till plats 204 i år. Sist av 290 kommuner kommer Pajala.

Fakta om rankingen

Svenskt Näringsliv sammanställer varje år sedan 2001 en ranking av företagsklimatet i alla Sveriges kommuner. Syftet med rankingen är att visa var i Sverige det är mest gynnsamt att starta och driva företag. 2017 års ranking baseras till två tredjedelar på enkätsvar från totalt 31 300 företagare. I den sista tredjedelen ingår statistiska faktorer från SCB och UC. Hela rankinglistan och mycket annat material finns på www.foretagsklimat.se.