Starta eget i sommar? 30 heta tips!

Josefin Wallin

Publicerades: 16 juli, 2024
Foto av: canva

Sommaren är för många en chans till lite reflektion. Går du i tankarna att starta eget? Kanske är det nu som du går från idé till verklighet – och då vill vi ge dig 30 goda tips på vägen.

Drömmer du om att starta eget i sommar?

Att starta företag kan handla om att man vill tjäna pengar på sin idé, skapa en möjlighet till en livsstil på egna villkor, jaga sin dröm eller bygga någonting eget.

Oavsett anledning är det många som drömmer om att starta eget. Kanske är du en av dem? I så fall har vi satt samman våra bästa tips och avslutar med värdefull ”know how” som vi vet att många i startgroparna funderar på.

Läs: Allt du behöver veta för att starta företag

30 tips för dig som vill starta eget i sommar

  1. Utveckla en affärsidé och en affärsplan.
  2. Gör en enkel marknadsundersökning för att se om det finns en marknad för din produkt eller tjänst (i sin enklaste form: fråga någon du tror kan vara intresserad om de vill köpa av dig, vill de det är du redan igång!).
  3. Skapa en budget (använd våra smarta mallar) och en finansiell plan för din verksamhet. Här hittar du verktyg som hjälper dig, som vår kalkyl för att se hur mycket du behöver fakturerar för att få lönen du behöver.
  4. Ta reda på vilken bolagsform som passar dig bäst – aktiebolag, enskild firma eller handelsbolag.
  5. Registrera ditt företag och ansök om nödvändiga licenser och tillstånd.
  6. Ta fram ett företagsnamn och registrera det.
  7. Utveckla en marknadsföringsstrategi och en försäljningsplan (läs tips för marknadsföring och försäljning här!).
  8. Överväg att bygga en professionell hemsida och skapa sociala medie-konton. Kanske vill du skapa en logotyp och en grafisk profil. Men tänk på att det viktigaste av allt är att ge dig ut och sälja – och skaffa dina första kunder!
  9. Kanske ska du skapa en e-handel för dina tjänster eller produkter?
  10. Skapa en kontaktlista och börja nätverka!
  11. Kanske vill du hitta en mentor eller en affärspartner som kan stödja dig i dina företagsmål?
  12. Anställ en skicklig bokföringskonsult eller revisor, eller lär dig bokföra på egen hand – oavsett, investera i en pålitlig bokföringsprogramvara.
  13. Skapa en fakturerings- och betalningsprocess. Här hittar du vår fakturamall.
  14. Hitta ett bra försäkringsbolag och skydda ditt företag.
  15. Hyr ett professionellt kontor eller arbeta hemifrån.
  16. Anställ skickliga medarbetare och outsourca arbete när det behövs. Se här hur mycket en anställd kostar.
  17. Utveckla en konkurrenskraftig prissättningstrategi. Sätt rätt pris med vår interaktiva guide.
  18. Skapa en kundserviceplan. Kom ihåg: nöjda kunder kommer tillbaka och här ingår hur du tar hand om de missnöjda så att de också blir nöjda!
  19. Se över om du bör upprätta rutiner för arbetsmiljö och säkerhet.
  20. Se över hur du arbetar med hållbarhet – dina kunder kommer att vilja veta!
  21. Bygg upp ett starkt varumärke och en unik företagskultur. Inspiration: Så byggde Sofi Franzén ett 160-miljonersbolag genom rätt teamkänsla
  22. Nu, om inte förr: bygg en hemsida och använd sociala medier för att marknadsföra ditt företag. Här hittar du massor av inspiration och tips!
  23. Missa inte att sätt upp Google Analytics och spåra trafiken på din hemsida – och agera efter hur besökarna beter sig! Vad är de mest intresserade av? Var försvinner de?
  24. Skapa en sökmotoroptimeringsstrategi, så att du når kunderna när de googlar på relevanta sökord. Så här kan du ta hjälp av AI för din SEO!
  25. Använd e-postmarknadsföring för att nå ut till nya kunder. Sätt ihop ett vasst nyhetsbrev, överväg att lägga det på LinkedIn.
  26. Lönsamhet handlar inte bara om pengar in utan också pengar ut: Se över hur du kan kapa kostnader! Lär dig att förhandla och hantera kontrakt.
  27. Se till att du går åt rätt håll och springer på rätt puckar: Skapa en arbetsplan och följ upp på dina företagsmål.
  28. Sätt upp ett lönsamhetsmål och håll koll på dina ekonomiska resultat.
  29. Men kom ihåg att också vara flexibel och anpassa dig till förändringar.
  30. Ha tålamod och tänk långsiktigt.

Från anställd till eget företag?

Att starta företag vid sidan av sin anställning är vanligt – och blir allt vanligare. Det är också ett sätt att finansiera sin företagsstart på. Ett smart sätt att komma igång utan för stora risker! Att kombinera en anställning med att driva företag är också ett vanligt steg till att bli företagare på heltid. På så vis kan man komma undan både lån och externa finansiärer.

Här nedan kan du läsa en större guide för dig som vill starta eget vid sidan av din anställning. Du kan också se när Stina från SmakShare väljer att säga upp sig för att satsa på företaget. För till slut kanske man kommer till en punkt där man verkligen bara vill testa sina vingar?

Vill du ha mer tips kring detta? Starta eget som anställd? Tänk på detta innan du startar!

Jag saknar affärsidé!

Kanske drömmer du om att starta företag – men du saknar en affärsidé? Vissa har det solklart framför sig redan från början, andra inte. Det finns heller inget rätt eller fel när du vill starta företag. Så länge du hittar en affärsidé du tror på. Så menar många andra entreprenörer som lyckas att framgången inte ligger enbart i en god affärsidé. Utan också i utformning och genomförande – vilket kan kännas skönt att veta.

Saknar du affärsidé? Då ska vi självklart hjälpa dig: 25 superheta affärsidéer att starta i år

Vanliga starta-eget frågor?

  1. Vilken typ av företagsstruktur ska jag välja? Det finns olika företagsstrukturer att välja mellan, såsom enskild firma, handelsbolag eller aktiebolag. Vilken struktur som passar bäst beror på faktorer som exempelvis ditt affärsmål, din affärsidé, hur du vill driva ditt företag och hur du vill beskattas.
  2. Hur mycket pengar behöver jag för att starta företaget? Detta beror på vilken typ av verksamhet du planerar att starta. Du bör göra en noggrann budgetplan som tar hänsyn till kostnader för marknadsföring, produktutveckling, löner, hyra, utrustning och andra kostnader. Tänk också på att ha tillräckligt med pengar för att täcka dina privata utgifter under uppstartsfasen.
  3. Hur når jag ut till kunderna? Marknadsföring är avgörande för att nå ut till kunderna och skapa medvetenhet om ditt företag. Du kan använda dig av olika marknadsföringsmetoder som sociala medier, annonsering, PR, nätverkande och evenemang för att nå ut till kunderna. Det är viktigt att du väljer marknadsföringskanaler som är relevanta för din målgrupp och dina affärsmål.

Fler vanliga frågor? 8 vanliga starta eget-frågor i avsnitt 4 av StartUp-resan – se här!