Checklista: Så optimerar du företaget under sommarledigheten

Josefin Wallin

Uppdaterades: 5 juni, 2023
Publicerades: 1 juni, 2023
Foto av: Adobe Stock

Sommarledighet och företag? Här har vi på Driva Eget tagit fram den ultimata checklistan som får dig att utnyttja sommarmånaderna till max. För jo, du kan faktiskt vara ledig!

Sommarledighet och företag?

Okej, många tänker att sommaren är en tid då man bara ”flyter med” så gott det går. Många anställda går på semester, själv vill du förstås också ha lite ledig tid. Men behöver verkligen sommar innebära att man gör avkall på sin business? Verkligen inte! Här kommer Driva Egets checklista för en sommar som inte bara är skön – utan bäddar för många goda affärer.

Förstås är det också många företag som har sina mest intensiva månader över sommaren. Inte att förglömma! Speciellt företag inom besöksnäring – eller som jobbar med sommarsäsongen på något vis. Men ni kan vara lugna för dessa råd går lika fint att applicera även för er när ni tar semester.

Så kommer du igång

 1. Planera! Här ska helst så få saker som möjligt lämnas åt slumpen.
 2. Vem bestämmer och ska ta ansvar? Det gäller förstås generellt. Men bli extra viktigt när man avviker från vanliga rutiner. Ställ dig frågorna: Vem ska ha mandat att fatta beslut om X, vem tar ansvar för uppgift X och vilka punkter eller frågor ska bollas vidare vid problem?
 3. Gör klart och avsluta. Projekt, uppdrag eller små uppgifter som dragit ut på tiden och inte blivit genomförda. Det är skönt att kunna komma tillbaka och kunna rivstarta. Dessutom blir semestern så mycket skönare när du slutfört saker.

Ekonomisk checklista

 • Bestäm hur ni gör med fakturor. Vem ska betala och vem ska ha koll på att företagets utställda fakturor betalas? Om inte det görs finns det risk att ditt företags egen likviditet drabbas.
 • Löner till dig och anställda ska förberedas.
 • Glöm inte Skatteverket. Vem betalar in sociala avgifter/egenavgifter, moms och preliminär skatt som ska skötas även under semestern?
 • Extra tid? Se över era utgifter! Det är något man sällan tar sig tid till, men här finns ofta mycket att spara!

Läs: Semesterspecial: Full koll på dina anställdas semester + smart semesterordlista

Att checka av innan du checkar ut

 • Sätt ett mailsvar med information om när du är tillbaka, vem man kan kontakta när du är ledig eller vad man ska göra vid eventuellt brådskande ärenden.
 • Meddela de som berörs av din ledighet som exempelvis dina mest trogna kunder.
 • Förankra semesterplanen med eventuell personal.
 • Plocka undan och förbered. Så skönt att komma tillbaka till organiserat skrivbord samt ordning och reda. Eller hur?

Helt ledig – eller ledigt med ”jour”

Hur ska du vara ledig? Checka ut helt kräver mer förberedelse än att gå på semester med lite ”jour”. Det sistnämnda alternativet är ofta vanligt. Kom bara ihåg att även företagare behöver ha totalt ledigt. Om du tänker ha ”jour” är ett bra tips att ha en bestämd dag eller tid då du går in och stämmer av saker och besvarar mejl.

Semesterlugn? Bra tid för reflektioner!

När det är lugna tider, så som sommaren är för många, är det klokt att använda tiden väl. Se till att kompetensutveckla dig eller din personal, boka in tid för en härlig sommar-AW och granska hur ni kan bli lite bättre.

Du kan:

 • Utbilda dig! Passa på med en fysisk eller digital kurs inom ett område du vill utvecklas inom.
 • Utnyttja medieutrymmet som skapas av att det på sommaren är dåligt med nyheter. Det ger dig en extra chans att ta plats med ditt företag.
 • Investera i företaget. Att investera i företaget gör du också genom att se över affärsplanen. Fungerar allt på bästa sätt – eller kan vi vässa? Att granska eller förbereda sin marknadsföring är en annan aktivitet som innebär en smart investering.
 • Investera i relationer. Sommarlunch med bästa kunden, rosé med kollegorna? Det må vara små saker men har stor betydelse.

Läs: Skriva pressmeddelande som medier älskar – och 5 vassa bonustips

Sist men inte minst…

Vi på Driva Eget vet hur det är att vara företagare. Det ligger i vårt DNA och allt vi gör, lever och andas. Därmed vet vi också att det är många företagare som behöver få koppla av. Så har du möjlighet: Försök ge dig den återhämtningen. Vid återhämtning föds många goda idéer. Det är också med lite distans som du kan se gamla saker med helt nya ögon.

Det är också en chans till att se hur företaget snurrar på utan dig – och bara det kan vara en värdefull insikt.