Här är entreprenörerna i Sommar i P1 – och så går deras bolag

Ebba Arnborg

Publicerades: 11 juni, 2024
Foto av: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Sommarsveriges kanske mest efterlängtade sällskap? Årets sommarpratare har släppts. Vi har listan över de mest inspirerande entreprenörerna på listan – och avslöjar: så mycket tjänar årets sommarpratare i sina bolag!

Här är entreprenörerna i Sommar i P1 – och så mycket tjänar årets sommarpratare i sina bolag

Vad har Jennie Walldén, Lars Fröberg, Hampus Nessvold, Markus och Martinus, Lasse Åberg, Johanna Nordström, Carl Bildt, Niklas Ekstedt, Kenza, Alexander Hermansson och Matilda Djerf gemensamt? Det är bara några av de inspirerande sommarpratare vi har chansen att lyssna till och inspireras av i Sommar i P1 i år, som också driver framgångsrika bolag.

Här listar vi de mest inspirerande entreprenörerna som ska sommarprata i år – och avslöjar: så mycket tjänar årets sommarpratare i sina bolag!

Så mycket tjänar årets sommarpratare:

22 juni – Hampus Nessvold

Hampus Nessvold är skådespelare och manusförfattare, känd för sina tragikomiska karaktärer som Terese i kassan och Präst-Björn. Hyllad för sin monolog ”Sakarias spyor” på Stockholms Stadsteater och spelar i sommar ”Ett resande teatersällskap” med Eva Rydberg i Helsingborg. Tillsammans med Mia Skäringer har han podden ”Skäringer & Nessvold” och duon har även turnerat ihop med scenföreställningen ”Just idag mår vi bra”.

Så mycket tjänar årets sommarpratare i sina bolag:

I Hampus Nessvold AB drog han in knappt 4,4 miljoner kronor 2023, med en vinst på knappt 2,8 miljoner kronor och totala tillgångar på knappt 3,9 miljoner kronor.

Så mycket tjänar årets sommarpratare:

23 juni – Lasse Åberg

Folkkäre regissören och skådespelaren som är ”Stig Helmer” med hela svenska folket, men också musiker, grafisk formgivare – Lasse Åberg är en fantastiskt inspirerande kreatör och entreprenör.

Så mycket tjänar årets sommarpratare i sina bolag:

Trots att han nyss fyllt 84 år drog han under 2023 in drygt en halv miljon kronor i Lasse Åberg Produkiton AB. Samtidigt hade han hisnande 9,5 miljoner kronor som tillgångar i bolaget. Även i Åbiz-Åberg Art Film & Design Aktiebolag drog han in knappt en halv miljon kronor och där hade han totala tillgångar på 6,4 miljoner kronor. Lasse Åberg Museum i Bålsta Aktiebolag drog in knappt 4,5 miljoner kronor under 2023 med totala tillgångar på 7,4.

Så mycket tjänar årets sommarpratare:

27 juni – Vivi Wallin

Influencern Vivi Wallin ligger bakom ”Mammasanningar” och ”Fixa själv” på Instagram där hon visar upp ett ofiltrerat mammaliv och delar med sig av lifehacks. Hon har också podden ”Våra sanningar – med Vivi och Carin” tillsammans med Carin da Silva, samt har skrivit tre böcker.

Så mycket tjänar årets sommarpratare i sina bolag:

I bolaget Fixa Själv Media i Stockholm AB drog hon in över 8 miljoner kronor 2022, med en vinst på över 5 miljoner kronor och totala tillgångar på nästan 13,5 miljoner kronor. Dessutom har hon Vivivision AB, Blue Rib AB, KungKnut AB som var och ett dragit in drygt en kvarts miljon kronor om året de senaste åren.

1 juli – Trolle Rhodin

Trolle Rhodin är fjärde generationens cirkusdirektör inom familjeföretaget ”Cirkus Brazil Jack”. Genom att avskaffa nummer med djur och clowner har han tagit cirkuskonsten in i vår tidsålder. 

Så mycket tjänar årets sommarpratare i sina bolag:

Cirkus Brazil Jack Trolle Rhodin Aktiebolag drog in otroliga 18,2 miljoner kronor 2022 med en vinst på 5,3 miljoner kronor och tillgångar på knappt 9,7 miljoner kronor.

Så mycket tjänar årets sommarpratare:

3 juli – Johanna Nordström

Johanna Nordström har fått det svenska humorpriset Årets kvinnliga komiker och hennes soloturné ”Ring polisen!” sålde slut i hela landet. Tillsammans med parhästen Edvin Törnblom har hon podden ”Ursäkta” som är en av Sveriges mest lyssnade. Hon har medverkat i stora humorproduktioner som Bäst i test, Skitsamma och prisade Trevlig helg. Hon har också programlett Melodifestivalen och varit jurymedlem i Talang.

Så mycket tjänar årets sommarpratare i sina bolag:

Johanna är också en framgångsrik företagare och var finalist i Årets Unga Företagare i Stockholms stad 2023. Något som också visat sig i en imponerande vinst och omsättning för bolaget Jonielol. 2022 var omsättningen 12,3 miljoner, en ökning från 9,5 miljoner från året innan, och resultatet låg då på 7,1 miljoner kronor.

Under 2023 omsatte bolaget 7,8 miljoner med ett resultat på 2 miljoner kronor. Tillgångarna uppgick 2023 till nästan 17 miljoner kronor, och hon tog då en utdelning på hela 1 miljon kronor.

Så mycket tjänar årets sommarpratare:

4 juli – Carl Bildt

Carl Bildt, tidigare statsminister och utrikesminister, är ett välkänt namn inom både nationell och internationell politik. Efter den politiska karriären har han haft flera ansedda styrelseuppdrag.

Så mycket tjänar årets sommarpratare i sina bolag:

Under 2022 drog han i bolaget Bildt Global AB in 7,8 miljoner kronor med en vinst på knappt 6,5 miljoner kronor och totala tillgångar på hisnande 27,4 miljoner kronor.

Så mycket tjänar årets sommarpratare:

5 juli – Jennie Wallén

Jennie Walldén blev känd när hon vann Sveriges Mästerkock och lagar numera mat i TV4:s Kökets middag samt sprider matglädje på sociala medier. Som krögare driver hon restaurang Namu och cocktailbaren Gaji i Malmö. Hon har skrivit fem kokböcker.

Så mycket tjänar årets sommarpratare i sina bolag:

J Walldén AB drog in 3,5 miljoner kronor 2022, men en vinst på 1,25 miljoner kronor och tillgångar på nästan 8,5 miljoner kronor. Restaurang Namu AB omsatte nästan 21 miljoner kronor med en vinst på 2,4 miljoner kronor och totala tiklgångar på nknappt 17.4 miljoner under 2023.

Så mycket tjänar årets sommarpratare:

8 juli – UKON Ulf Karl Olov Nilsson

Psykologen och poeten som två gånger nominerats till Augustpriset.

Så mycket tjänar årets sommarpratare i sina bolag:

Under 2023 drog han in drygt en miljon kronor i sitt bolag Ulf Karl Olov Nilsson AB, med en vinst på drygt en halv miljon kronor och tillgångar på en miljon kronor.

Så mycket tjänar årets sommarpratare:

14 juli – Lasse Holm

Lasse Holm är en ikon inom svensk populärmusik som komponerat över 700 låtar och vars musik vunnit Melodifestivalen fem gånger. Han leder Diggiloo-turnén och är aktuell med en sommarturné med låtar från Så mycket bättre.

Så mycket tjänar årets sommarpratare i sina bolag:

Lars Holm Musikproduktion Aktiebolag hade en omsättning och vinst på drygt en miljon 2023 med totala tillgångar på över 16 miljoner kronor. Året innan var omsättningen nästan 10 miljoner kronor och vinsten över 8 miljoner kronor.

15 juli – Alexander Hermansson

Alexander Hermansson känd som akrobatiska RackarAlex på Youtube har lett en rad barnprogram i SVT, bland annat ”Sommarlov”. Vid sidan av sitt jobb på tv uppträder han och föreläser om antimobbning.

Så mycket tjänar årets sommarpratare i sina bolag:

I bolaget Alexander Hermansson AB drog han in nästan 3 miljoner kronor 2023, med en vinst på 138 000 kronor och totala tillgångar på 0,6 miljoner kronor.

21 juli – Niklas Ekstedt

Han är internationellt hyllad och driver restauranger i både London och Stockholm, bland annat Ekstedt som har en stjärna i prestigefyllda Guide Michelin. Niklas Ekstedt har gett ut kokböcker i både Sverige och utomlands. Han har varit programledare för tv-serien ”Mat” i SVT samt domare i matprogrammen ”Crazy Delicious” på Netflix och ”MasterChef” i England och Sydafrika.

Så mycket tjänar årets sommarpratare i sina bolag:

I bolaget Niklas Ekstedt Restaurang AB drog han in 4,6 miljoner kronro 2022, med en vinst på nära 2 miljoner kronor och totala tillgångar på över 5,6 miljoner kronor. Humlegårdsgatan 17 Restaurang AB drog in 23 miljoner kronor samma år, med en vinst på en kvarts miljon kronor och totala tillgångar på 11 miljoner kronor.

24 juli – Kenza Zouiten Subosic

Entreprenören Kenza Zouiten Subosic startade bloggen ”Kenzas” som tonåring och blev en av Sveriges första stora bloggare. Hon är en av vår tids hetaste influencers med 1,8 miljoner följare på Instagram och framgångsrik med det egna hårvårdsmärket The Every.

Så mycket tjänar årets sommarpratare i sina bolag:

I sitt bolag Kenza Zouiten AB hade hon en omsättning på nästan 10 miljoner kronor 2023. Hon gjorde en vinst på 8 miljoner kronor och hade 12 miljoner kronor i tillgångar i bolaget. Dessutom hade hennes bolag The Every, med veganska hårprodukter, en omsättning på 12 miljoner 2022 och en vinst på 1 miljon kronor.

28 juli – Titti Schultz

Hon leder Sveriges största aktualitetsprogram, P4 Extra, och i flera decennier programledde hon morgonprogrammen RIX MorronZoo och Vakna med NRJ. Titti Schultz har tilldelats Radioakademins Hederspris och lyssnarna har flera gånger röstat fram henne till Årets radioprogramledare, där hon fått radiopriset Guldörat. Som bokrecensent gästar hon återkommande Go’kväll i SVT och hon är flitigt anlitad som moderator.

Så mycket tjänar årets sommarpratare i sina bolag:

Under 2022 drog hon in nästan 2,3 miljoner kronor i sitt bolag Titti Schultz Kommunikation AB, med en vinst på över en kvarts miljon kronor och totala tillgångar på nästan två miljoner kronor.

29 juli – Lars Fröberg

Lars Fröberg är investeraren som grundade investmentbolaget Cevian Capital för drygt tjugo år sedan tillsammans med Christer Gardell. Företaget är i dag Europas största aktivistiska investeringsfirma som gått in i några av Sveriges största bolag som Volvo, Nordea och ABB, där Lars Fröberg sitter i styrelsen.

Så mycket tjänar årets sommarpratare i sina bolag:

Cevian Captial AB omsatte otroliga 325 miljoner kronor 2022, med en vinst på 71 miljoner kronor och hade då tillgångar på 148 miljoner kronor.

3 augusti – Ebba Andersson

Ebba Andersson är framgångsrik inom distanslopp med åtta VM-medaljer, varav tre individuella guld. Hon har två OS-medaljer och har tävlat i världscupen med stora framgångar sedan 2015. I år vann hon också Radiosportens prestigefyllda Jerringpris för årets bästa svenska idrottsprestation, framröstad av publiken. 

Så mycket tjänar årets sommarpratare i sina bolag:

Under 2023 drog hon in knappt 5,4 miljoner kronor i bolaget Ebba Andersson AB. Vinsten blev knappt 3,6 miljoner kronor och de totala tillgångarna uppgick till över 112 miljoner kronor.

11 augusti – Matilda Djerf

Den 27-åriga influeraren och entreprenören Matilda Djerf har med tre miljoner följare på Instagram kallats för Generation Z:s it-girl. Tidningen Forbes rankar henne som en av de 30 mäktigaste unga entreprenörerna i Europa med egna klädmärket Djerf Avenue och skönhetsmärket Djerf Avenue Beauty. 

Så mycket tjänar årets sommarpratare i sina bolag:

I sitt bolag Matilda Djerf AB hade hon 2022 en omsättning på 6 miljoner, vinsten var dock mycket högre och landade på drygt 45,4 miljoner kronor vilket gav en vinstmarginal på enorma 893,35 %. Bolaget Djerf Avenue hade dessutom en omsättning på 369,6 miljoner 2022, med en vinst på 123,4 miljoner och en vinstmarginal på 33,6%.

17 augusti – Marcus och Martinus

De 22-åriga tvillingarna vann Melodifestivalen i år med låten ”Unforgettable” och representerade Sverige i Eurovision Song Contest 2024.

Trots sin unga ålder har de varit verksamma i branschen sedan barnsben. Hitsingeln ”Elektrisk” har idag över 400 miljoner visningar på Youtube och är den mest streamade norska låten någonsin.

Så mycket tjänar årets sommarpratare i sina bolag:

Tillsammans med sin pappa har de etablerat flera företag som har byggt upp betydande kassor.

Trots utmaningar under pandemin genererade deras tre bolag en omsättning på nästan fem miljoner norska kronor under 2022, och sammanlagda tillgångar på nästan 24 miljoner kronor.

I bolaget M&M Artister blev omsättningen knappt 1,4 miljoner 2022 och tillgångar i bolaget låg på nästan 18 miljoner, i Mm Concerts blev omsättningen knappt 2,9 miljoner och tillgångar i bolaget låg på drygt 7,5 miljoner och i M&M Merchandise blev omsättningen drygt 300 000 kronor, här fanns tillgångar på nästan 3 miljoner kronor.

Vad årets melodifestival-vinst gör med omsättning och vinst i bolagen återstår att se.

Kan du inte få nog av inspirerande sommarlyssning? Missa inte våra superinspirerande poddar med framgångsrika företagare!

Vill du se hela listan på sommarvärdar? Den hittar du här.