<![CDATA[FOTO: OLLE SVENSSON]]>

De utmanar fondjättarna med sin aktierobot

Yasemin Bayramoglu

Publicerades: 1 november, 2016

Sigmastocks. Lägg namnet på minnet. Ett ungt företag från Göteborg som för två år sedan bestämde sig för att utmana hela den svenska fondmarknaden. Och som redan har ställt siktet på resten av världen.
Nu är de nominerade till Driva Egets David mot Goliat-pris!

Ibland kan ens största styrka bli till ens största svaghet. Det blir tydligt när Nanna Stranne och Mai Thai på Sigmastocks ger sin syn på den traditionella fondmarknaden. Ett oligopol som i brist på konkurrens inte behövt hålla sig riktigt à jour med den tekniska utvecklingen och i stället nu riskerar att bli omsprunget när nya aktörer presenterar alternativa lösningar.

För Nannas och Mais del började det med ett ex-arbete i industriell ekonomi på Chalmers Tekniska Högskola 2013.

Tillsammans med en tredje medgrundare, matematikern Carl Lindberg, satte de luppen på fondmarknaden. Nu är de sju personer i teamet, varav ett flertal disputerade matematiker.
– När jag och Mai började kolla på problemen med fondsparandets höga avgifter såg vi att det fanns en lucka för oss, säger Nanna.
– Framför allt stod det klart att finansmarknaden höll på att förändras, säger Mai.

I USA hade man då börjat snacka allt mer om fintech, men det skulle dröja ett tag till för Sverige. Och då pratar vi ändå bara ett par år tillbaka i tiden.

Sigmastocks fasta övertygelse är att hela fondmarknaden är på väg bort. Tiden har sprungit ifrån upplägget. Fonderna ger helt enkelt för dålig avkastning i förhållande till kostnaderna för kunden, i vilket fall för aktivt förvaltade aktiefonder på marknader där aktiehandel är billigt.
– Med avgifter på 1–2 procent kan du helt enkelt inte slå index under en längre tidsperiod. Det är därför ingen av bankernas aktivt förvaltade fonder ger särskilt bra avkastning för kunden, säger Nanna.

Vi har väl alla också hört om försök där apor kastat pil och gjort bättre val än fondförvaltarna, så varför betala för tjänsten?

Men hur utmanar man fondmarknaden om man tror att fonder är ute? Nanna och Mai vill helt enkelt omvandla fondkunder till direkta aktieägare.

Det som hittills varit fondernas fördel är att kunderna slipper sätta sig in i aktieplaceringarna själva. Någon annan gör ett urval.

Nu har Sigmastocks i stället tagit fram ett digitalt verktyg som förenklar processen med att välja och köpa aktier.
– Kunden väljer vilken marknad hon eller han vill handla på, i nästa steg om man vill satsa på medelstora eller stora bolag och på stabila vinster eller vinsttillväxt. Sedan sätter verktyget ihop en aktieportfölj utifrån valen. Alla bolag som sorteras fram uppnår dessutom uppsatta krav på stabilitet och lönsamhet och portföljen sätts ihop baserat på finansiell forskning kring portföljallokering och diversifiering. Kunderna får även hjälp att beräkna fram rätt antal aktier enligt fördelningen och utöver detta förenklas även själva aktiehandeln. Man behöver med andra ord inte kunna något om aktiesparande sedan tidigare för att komma igång, säger Mai Thai och fortsätter:

– Många av våra kunder månadssparar i aktier. Varje månad får de en ny beräkning med aktier för köp utifrån sina valda parametrar och en gång om året får man hjälp med omfördelning. Det ska vara lätt att skapa och spara i en portfölj. Men man förvaltar alltså inga pengar hos oss. Det är därför vi kan tillhandahålla tjänsten så billigt. Vi tar en månadskostnad från 19 kronor, vilket är väldigt mycket lägre än bankernas förvaltningskostnader.

Hon understryker att deras tjänst är för dem som vill ha ett långsiktigt sparande.

Två unga tjejer som utmanar en otroligt mansdominerad bransch. När de presenterade produkten för två år sedan möttes de av blandade reaktioner.
– Det var mycket kommentarer såsom ”det kommer aldrig att gå”, säger Nanna. Med tiden har intresset vuxit. Många inifrån finansbranschen var också tidigt intresserade och positiva och vissa förutspådde att utvecklingen var på väg åt det här hållet, oavsett om man gillar det eller ej.

– Så kallade robo-advisers (robotrådgivare) blir allt vanligare i USA och människor inser att robotar, eller helt enkelt digitala tjänster istället för människor, blir allt vanligare omkring oss. Datorer ska inte ersätta all mänsklig kontakt, men de kan gott hjälpa oss att göra tjänster enklare, säger Nanna. Denna utveckling har vi sett länge och finansbranschen är inget undantag.

– De som är vana vid att gå till sin bankman kommer säkert att fortsätta göra det, vi ser att det kan hänga ihop med vilken generation man tillhör. Har man aldrig satt sin fot på bankkontoret kommer man inte göra det nu heller, säger Mai.

En annan förändring gick snabbt: Courtagepriserna sänktes dramatiskt.
– En Holländsk aktör med bra erbjudande lanserade ISK i Sverige. Då sänkte Nordnet och Avanza courtagepriserna från 39 kronor för minsta köp till en krona! Nu är det nere på noll för svenska aktier och mindre belopp, säger Mai, vilket möjliggör små aktieköp såsom månadssparande på ett helt annat sätt än tidigare.

Än så länge finns det ingen annan aktör som är inne på Sigmastocks idé. I USA finns det, men ändå inte på samma sätt.
–  Det är många som utmanar bankerna och pressar priser, men det är fortfarande fond-i-fond-lösningar. Det finns ingen som gör precis det vi gör, så absolut – vi siktar på att gå utanför Sverige! säger Nanna.

Sedan då? Vad finns det mer att titta på?
Svaret kommer snabbt: tjänstepensioner!

 

MOTIVERING

Med sitt digitala verktyg utmanar de bankernas dyra fondförvaltning genom att hjälpa privatpersoner att på ett enkelt sätt förvalta en egen aktieportfölj.