Dystra tider för småföretagarna

Camilla Björkman

Publicerades: 10 oktober, 2011

De svajiga ekonomiska tiderna sprider sig till småföretagarna. Under september minskade antalet nya företag med 20,5 procent och antalet företagsaffärer i Sverige har fallit med nästan en femtedel, visar två nya undersökningar.

Under september minskade registreringarna av nya företag i landet med 20,5 procent jämfört med motsvarande månad i fjol. Det visar nya siffror som Visma sammanställt från Bolagsverket.

Under september registrerades 5 003 företag jämfört med 5 113 i augusti och 6 297 i september i fjol. September förra året hade en ökning med nästan 10 procent, medan september i år en minskning på drygt 20 procent.

Men sett på hela året är siffrorna gladare. Sedan årsskiftet har 52 839 nya företag registrerats, jämfört med 46 348 under samma period förra året. Det motsvarar 14 procents ökning.

– Det är naturligt att den ekonomiska oron även avspeglar sig i lusten att starta eget, säger Rolf Dahlberg (bilden), vd för Visma Spcs.

Han påpekar dock att nyföretagandet fram till september var mycket starkt:

– Det gör att 2011 ändå går mot ett nytt rekord när det gäller entreprenörskapet i landet.

En sammanställning som har gjorts av databasen Zephyr – Bureau van Dijk, visar att även intresset för företagsköp i Norden just nu är i avtagande.

Under andra kvartalet i år var det över 1 000 förvärv som gjordes i de nordiska länderna. Under tredje kvartalet hade antalet sjunkit till 723. Det rapporterar DN idag.

Samtidigt visar en undersökning att åtta av tio chefer tror att konjunkturen vänder nedåt under det närmaste året. Andelen chefer som tror att de kan behöva säga upp anställda har fördubblats jämfört med förra hösten, rapporterar Dagens Industri idag. Nästan hälften av de tillfrågade cheferna i studien har svårt att rekrytera och hitta ny kompetens till verksamheten.

– Det finns några första tecken på oro för att konjunkturen är på väg att vända nedåt igen, säger Annika Elias, ordförande i Ledarna, till tidningen.