<![CDATA[]]>

Företagarfråga splittrar Alliansen

Camilla Björkman

Publicerades: 5 mars, 2012

Jobb- och företagarfrågor har lett till interna konflikter inom Alliansen och finansminister Anders Borg får nu kritik från det egna lägret för att ha stoppat förslag som gynnar företagare. Inom Centern cirkulerar skrönor om hur han kallar småföretagare för ”löss”.

Interna strider har blossat upp inom Alliansen efter att Socialdemokraterna har banat framgångar inom jobbfrågan, rapporterar Dagens Industri idag.

Framförallt är det statsminister Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borg (M) som får skarp kritik från det egna lägret. Enligt tidningens källor sätter de stopp för reformer som kan bidra till fler jobb:

– Nu handlar det om att göra minst fel innan nästa val. Fredrik Reinfeldt är väldigt tydlig i utvecklingssamtalen med ministrarna: Det är bättre att inte göra något fel alls än att göra fel, säger en av dem.

Liknande kritik riktas mot Anders Borg. Enligt en källa inom Centerpartiet motarbetar finansministern alla förslag som kan påverka budgeten. Till exempel skrotades förslaget om ett riskkapitalavdrag av den anledningen:

– Finansdepartementet har motarbetat förslaget hela tiden, eftersom det enligt dem finns risk för skatteläckage. Som alltid fick de det sista ordet trots att det inte är någon dyr åtgärd.

Enligt källan cirkulerar skrönor inom Centerpartiet om hur Anders Borg och hans nationalekonomer sprider promemorior på finansdepartementet där småföretagare beskrivs som ”löss”.

När näringsminister Annie Lööf (C) talade på Entreprenörskapsforum i februari sågade även hon det förslag som Anders Borgs företagsskattekommitté la fram i stället för ett riskkapitalavdrag:

– Utredarna skulle komma med förslag om avdrag, men kom med något som bara innebär kredit. Jag tycker att utredarna har missuppfattat de intentioner de fått, sa näringsministern då.