<![CDATA[]]>

Göran Persson: "Det är på väg att gå snett"

Ebba Arnborg

Uppdaterades: 2 april, 2019
Publicerades: 10 oktober, 2014

Den tidigare statsministern Göran Persson sågar den nya regeringens uppgörelse om vinster i välfärden och menar att man måste ta hänsyn till de arbetstillfällen som kan skapas av entreprenörer.

Det är i en intervju med Dagens Industri som Göran Persson uttrycker missnöje över den överenskommelse hans gamla partikollegor har träffat med MP och V kring vinster i välfärden.

Man måste ta hänsyn till de arbetstillfällen som kan skapas av entreprenörer inom välfärden, menar han.
– Vi bör få en bred uppgörelse som gäller privata entreprenörer i välfärden. Det är på väg att gå snett, vi borde tänka efter en gång till och ställa oss frågan var framtidens jobb kommer att växa fram, säger han.

Persson anser att man bör ta bort vinstintresset i grundskolan, men tillåta alternativ som stiftelser, föreningar och samfund. Även universitetssjukhusen bör vara befriade från vinstintressen, tycker han.
– I övrigt, bort med tassarna, säger Persson, som själv är ordförande i sjukjournalsbolaget Cambio Healthcare Systems som ägs av riskkapitalfonden Valedo.

När Persson var statsminister var han kritisk mot riskkapitalbolag. Men sedan han lämnat politiken har han har vid flera tillfällen försvarat riskkapitalister.

Till Affärsvärlden berättade han också i september om sin nya förståelse för småföretagare:
– Jag är den jag alltid har varit. Men det är klart att jag har fått en större känsla för småföretagare, hur ohyggligt sårbart det är och hur ohyggligt komplicerat det är. Och hur lite politiken fångar upp det där. Jag hade haft glädje av att ha den erfarenheten 30 år tidigare, sa han.