<![CDATA[]]>

Juholt okänt kort i företagarfrågor

Camilla Björkman

Publicerades: 11 mars, 2011

Han sa nej till RUT och ja till förmögenhetsskatt. Men var Håkan Juholt, valberedningens kandidat till ny partiledare för Socialdemokraterna, ställer sig i småföretagarfrågor idag är det få som vet. Förutom Driva Egets bloggare Janne Näsström.

Valet på Håkan Juholt som valberedningens kandidat till ny partiledare för Socialdemokraterna förvånade många. Ordföranden i försvarsutskottet höll sig i bakgrunden och steg inte fram förrän på sluttampen.

Före valet ställde sig Håkan Juholt något till vänster i mitten av partiet i SVT svalpejl. Där sa han ja till förslagen om förmögenhetsskatt och fastighetsskatt. Han sa även nej till RUT-avdraget. Hur hans åsikt i frågorna ser ut idag har inte framkommit.

– Jag har väldigt svårt att bedöma honom, jag har inte sett särskilt mycket av honom tidigare. Därför är det svårt att säga var han står i småföretagarfrågor, säger Camilla Littorin, förbundssekreterare på FöretagarFörbundet.

Däremot är hon kritisk till det nya förslag som Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna precis har lagt fram om att införa sluten kontanthantering i detaljhandeln.
– Man kan säga att om Håkan Juholt står för det förslaget, då har han liten förståelse för småföretagarna. Att lägga ut 100 000 kronor för ett slutet system skulle slå ut många, många småföretagare. Kännetecknas hans politik av det blir jag orolig.

Nu hoppas hon få träffa Håkan Juholt för att diskutera hur småföretagarna gynnar Sverige och vad som kan göras för att främja dem.

– Vi har stora förhoppningar för framtiden och att det blir ett omtag i Socialdemokraternas småföretagarpolitik.

Lars Jagren, chefsekonom på Företagarna, har inte heller någon klar analys över Håkan Juholts småföretagarpolitik.

– I eftervalsanalysen stod det klart att politiken kring entreprenörskap och företagande hade hamnat i bakvattnet, det skall bli intressant att se hur Socialdemokraterna ställer sig i de här frågorna i framtiden, säger han till Dagens Industri.

En som har erfarenhet av Håkan Juholts syn på företagande är däremot Janne Näsström, Driva Egets bloggare. Som journalist jobbade han tillsammans med Håkan Juholt, också före detta journalist, på lokaltidningen Nyheterna/Östran.

”Det är en rolig skit som står för vad han säger och tycker. Jag vet att han tycker bra om företagare. En inte en helt ogrundad förhoppning är att han kommer att vrida socialdemokraternas fokus från börsbolagen och deras anställda direktörer och lyfta fram småföretagandet”, skriver Janne Näsström på sin blogg.

Läs mer om Janne Näsströms åsikter om Håkan Juholt HÄR.