<![CDATA[]]>

Lenas idé är en av finalisterna

Gustaf Brickman

Publicerades: 20 november, 2012

Under oktober månad har mängder av bidrag kommit in till Start-Up Stockholms stora affärsidé-tävling. Lena Hammargrens idé är en av fem som gått till morgondagens final i Konserthuset. Den handlar om ”litteratur i ny förpackning”. 

Lena Hammargren startade förra året företaget Novellix, som skapar nya sätt att njuta av litteratur. Framförallt när man har ont om tid.

– Novellix paketerar litteratur på nya sätt. Vi tar fram kortare noveller, som exempelvis av Jens Lapidus, och paketerar dem på olika sätt. Såväl i tryckt format som i e-boks- och ljudboksversioner. Det handlar om att göra litteraturen mer tillgänglig.

Lena är hemlighetsfull kring den affärsidé hon nu nått till final med – alla bidragen är än så länge konfidentiella – men hon berättar i alla fall att det är en fortsättning på samma tema.

– Det är egentligen ett steg vidare i samma riktning som Novellix. Det handlar i sin kärna om att hitta nya distributionskanaler för litteraturen.

Under sex veckor har företagare från hela landet skickat in sina bästa affärsidéer till Nålsögat för att tävla om såväl äran i att ha Sveriges bästa affärsidé som om en inspirations- och kontaktresa var som helst i Europa.

Anders Andersson leder juryn

I morgon kommer samtliga finalister att presentera sina affärsidéer på Start-Up Stockholms stora gala i Konserthuset i Stockholm. Juryn består av utvalda Start-Up Stockholms-rådgivare och leds av vår egen Anders Andersson. Han berättar att juryn tagit emot mängder av bra idéer.

– Vi har fått in nästan 80 nomineringar och massor av bra idéer. Men en sak som skiljer våra finalister från många av de andra bidragen är att de också räknat på hur de kan göra idén vinstdrivande.

Här är årets finalister – fem koncept som sticker ut från mängden. Än så länge är alla detaljer konfidentiella, men efter att tävlingen har avgjorts under Start-Up Stockholms galakväll i morgon kommer vi att presentera vinnaren här på Driva Eget.

  • Jeanette Eriksson – “Regn- och vindskyddshätta”. Hopvikbar hätta som skyddar frisyren mot vind och regn.
  • Axel Nordenström – “The Beta Family”. Testningstjänst för mobila applikationer.
  • Mattias Manitski – ”For Love”. Premiumkoncept för kondomer.
  • Lena Hammargren – ”Stories to go”. Litteratur i ny förpackning.
  • Therese Karter – ”BON’SHO”. Multifunktionellt plagg för småbarnsföräldrar och deras barn.