<![CDATA[]]>

Nu ändras exministrarnas orättvisa bolagsregler

Ebba Arnborg

Publicerades: 26 augusti, 2016

Bland småföretagare har ilskan varit stor när flera exministrar avslöjats plocka ut full statsrådspension – trots att de dragit in miljoner i sina nystartade bolag. Nu ändrar äntligen regeringen det kritiserade regelverket.

Ministrar som lämnar riksdagen har rätt till avgångsvederlag under ett års tid, men summan minskas om man har andra inkomster från anställning eller enskild firma. Hittills har det dock gått att komma runt reglerna. Genom att låta pengarna gå in i ett aktiebolag och inte ta ut någon lön kan man ta ut full fallskärm.

Men nu skriver civilminister Ardalan Shekarabi (S) på Dagens Nyheters debattsida att regeringen vill förändra regelverket kring statsrådspension.
– Det är i dag teoretiskt möjligt för ett före detta statsråd att erhålla statsrådspension men samtidigt placera övriga inkomster i ett bolag för att dessa inte ska påverka pensionen. Det är varken förenligt med svenska folkets förväntningar eller regelverkets intentioner. Därför kommer regeringen nu att förändra regelverket för statsrådspensionerna, skriver Ardalan Shekarabi.

Istället ska inkomster i bolag nu kunna jämkas mot statsrådspensionen på liknande sätt som med arbetsinkomster. Ardalan Shekarabi hoppas kunna få till ett beslut om en förändring under hösten.
– Vi kan inte förvänta oss en bred uppslutning kring jämlikhet och tillit om medborgarna upplever villkor och ersättningar som otidsenliga eller orättvisa. Ett regelverk som är enkelt att förklara och som är rättssäkert och transparent minskar risken för politikerförakt och mytbildning. Medborgarnas förtroende förtjänar vi genom en god förvaltningskultur, öppenhet och regelverk som är rättvisa och transparenta, skriver han.

Något som välkomnas av oss på Driva Eget.
– Äntligen täpps luckan i lagen till som Fredrik Reinfeldt och Göran Persson utnyttjat. Det har jag och Driva Eget slagits för i många år, säger Driva Egets grundare Anders Andersson. (Bland annat har han skrivit om detta här: Därför väljer exministrarna aktiebolag.)

Listan över ministrar som har utnyttjat de tidigare reglerna kan göras lång: bland annat förre utrikesministern Carl Bildt (M), bostadsminister Stefan Attefall (KD), Ulrica Messing (S) och Göran Hägglund (KD). Liksom förre statsministrarna Göran Persson (S) och Fredrik Reinfeldt (M). Den senare tog ut fullt avgångsvederlag på 150 000 kronor i månaden samtidigt som hans företag redovisade en vinst på 7,5 miljoner, och en omsättning på nära 13 miljoner.

Som förklaring har Reinfeldt angett att han behövt inkomster för att starta upp sitt företag.
– Så här har jag resonerat, det är ett omställningsår. Ett företag kan inte fungera från dag ett om det inte får en viss möjlighet att byggas upp. Det kommer att vara det som är grund för min försörjning framåt, sa han till SVT Nyheter.

Men det resonemanget ställer sig Anders Andersson tveksam till:
– För det första handlar det här om att Reinfeldt har haft faktiska arvoden, och upparbetade vägar att få intäkter direkt. För det andra får andra som startar aktiebolag inget startkapital. Varför ska då just han få det?

Anders Andersson påpekar att exempelvis förre finansministern Anders Borg (M) också har startat bolag men han har anmält att han har intäkter och räknat av dem.
– Det skulle Reinfeldt också kunna göra. Han bryter inte mot någon lag men det är ju stötande, säger Anders Andersson.

Han fortsätter:
– Jag missunnar inte politikerna statsrådspension, så länge de inte har någon inkomst. Det handlar om att det ska vara rättvisa mellan olika bolagsformer. Politikerna borde ha reagerat tidigare, även tidigare regeringar borde ha förstått att man ska jämställa enskild firma och aktiebolag och de borde ha förstått hur reglerna fungera för företagare. Men bättre sent än aldrig!

Läs mer här: Därför väljer exministrarna aktiebolag