<![CDATA[]]>

Nytt EU-beslut – registrera bolagets aktier digitalt

Cecilia Ingvarsdotter

Publicerades: 24 september, 2015

Inom två år ska alla aktieägare finnas i ett register med information om aktiebolag och dess ägare, enligt ett nytt EU-beslut. Registret ska bland annat motverka bolagskapningar, terrorism och penningtvätt.

Redan i dag finns en digital aktieboktjänst i Sverige men enligt Gunnar Jacobson, specialist på UC Aktieadministration, finns det luckor i systemet. Han menar att det råder brist i kontrollen av vem eller vilka som står som ägare, det gäller framför allt små och medelstora aktiebolag. Bristen på kontroll gör det lättare för olaglig verksamhet att utnyttja systemet.

– De kriminella är snabba på att hitta den svaga länken i en process. Myndigheter och politiker är i dag alldeles för långsamma och utvecklingen springer ifrån dem. Myndigheterna har ett stuprörsbeteende som gynnar kriminella och det finns en otydlighet i vem som ansvarar för kontrollen, säger Gunnar Jacobson, specialist UC Aktieadministration via ett pressmeddelande.

Vem som kommer få uppdraget med det nya registret är ännu inte klart.

– Den här frågan har varit aktuell under en längre tid. Vi har börjat titta lite på det i och med att det kan bli Bolagsverket som får uppdraget men det vet vi inte än, säger Ulf Karnell kommunikationschef på Bolagsverket.