<![CDATA[]]>

Riksbanken sänker räntan igen

Gustaf Brickman

Publicerades: 19 december, 2012

I går sänkte Riksbanken reporäntan till 1 procent, en historiskt låg nivå. Nu har bankerna följt efter med sina räntenivåer och ett femårigt lån har sällan varit billigare. Men bakom sänkningen ligger en dyster konjunktur.

”Den svaga utvecklingen i euroområdet påverkar tydligt den svenska ekonomin som nu bromsar in. Hushållens konsumtion utvecklas svagt, arbetslösheten stiger och inflationstrycket är lågt.”

Så motiverar Riksbanken sin räntesänkning i går. Så medan räntefesten kan ta ny fart – SBAB:s privatekonom Maria Landeborn sa i dag i DN att ett femårigt lån kunde landa på 2,6 procent – så bör man som företagare och privatperson hålla ett vakande öga på skälen som ligger bakom de låga räntorna.

Riksbanken ser dessutom att hela 2013 kommer att bli tufft för svensk ekonomi.

– Handeln med omvärlden har varit svag sedan en tid tillbaka. Svenska hushåll och företag ser nu mer dystert på framtiden och konsumtionen och investeringarna utvecklas svagt. Även på arbetsmarknaden har läget försämrats och antalet varsel har stigit de senaste månaderna, skriver de i sitt pressmeddelande.

Men mot slutet av 2013 räknar de med att konjunkturen ska kicka igång igen. Kina och USA visar redan förbättring resonerar man, och euro-området är redo att följa efter.

Men det är inte säkert att vi sett det sista av räntesänkningar. Två Vice riksbankschefer, Karolina Ekholm och Lars E. O. Svensson tyckte båda att räntan skulle sänkas ytterligare under nästa år. Lars Svensson ansåg till och med att räntan skulle sänkas till 0,5 procent under början av 2013.