<![CDATA[]]>

Sen årsredovisning kan kosta tusenlappar

Gustaf Brickman

Publicerades: 21 augusti, 2012

Har du slopat revisorn? Se då till att göra rätt ändå, och lämna i tid. Bolagsverket säger nu att de ser att kvaliteten har försämrats i de årsredovisningar som lämnas utan revisor, och fler är också sena. Det kan kosta dig 10 000-tals kronor i böter.

Två av tre nya aktiebolag väljer bort revisorn. Över 60 000 gamla aktiebolag har också valt att säga upp sin revisor, vilket innebär att av Sveriges 417 000 bolag har en dryg fjärdedel valt att inte ha en revisor.

Efter att revisionsplikten har försvunnit ser nu Bolagsverket flera negativa effekter – man har fått in fler årsredovisningar av sämre kvalitet och dessutom har antalet förseningar ökat.

– Vi har fått in fler årsredovisningar med bristande kvalitet än tidigare. Till exempel handskrivna redovisningar med uppställningar som inte följer lagstiftningen, säger Per Nordström, chefjurist på Bolagsverket, till Visma Infoline.

Han säger också att allt fler inte tar hjälp av redovisningskonsulter.

– Vi kan se utifrån de frågor vi får in att företagarna inte använder råd och stöd från redovisningskonsulter i samma utsträckning.

Även om du valt bort revisorn så måste du lämna in en årsredovisning, senast sju månader efter att räkenskapsåret är slut. Förseningsavgifterna kan annars bli rejäla – för privata aktiebolag handlar det om 5 000-10 000 kronor, medan publika aktiebolag kan få betala upp till 20 000 kronor.