<![CDATA[]]>

Småföretagarna: Nu åker revisorn ut

Camilla Björkman

Publicerades: 25 maj, 2011

Tre av fyra nystartade bolag väljer bort revisorn efter att slopningen av revisionsplikten infördes. ”Många ser inte mervärdet”, säger Annika Fritsch på Företagarna.

Revisionsplikten för mindre bolag togs bort i november i fjol. För dem som har högst tre anställda, en omsättning på max 3 miljoner kronor och en balansomslutning på max 1,5 miljoner kronor är revisorn alltså inget krav.

Ett halvår tidigare sänktes kravet på aktiekapital från 100 000 kronor till 50 000 kronor.

De två förändringarna har lett till en våg av nya aktiebolag, där en stor andel väljer bort revisorn. Tre av fyra nystartade bolag väljer att inte ha en revisor, rapporterar Dagens Industri.

Annika Fritsch, skatteexpert på Företagarna, säger till tidningen att hon inte ser några nackdelar med att inte ha en revisor i verksamheten, och ger Danmark som exempel. Där väljer vart fjärde aktiebolag att inte anlita en revisor, och en utvärdering efter några år visade inga effekter på fler fel i årsredovisningarna eller ökad ekonomisk brottslighet:

– Många ser inte mervärdet i en revisor som gör en årsredovisning och skickar en faktura. Nu måste revisorerna sälja in sina tjänster och påvisa att de gör nytta, det är positivt, säger hon.

Missa inte Driva Egets guidande artiklar om revisorn:

  • Här kan du läsa Driva Egets undersökning som visar hur mycket det skiljer sig mellan olika revisorer. 
  • Här kan du se om du bör behålla din revisor, eller om du klarar dig själv. 
  • Se en webb-film med Bolagsverkets chefsjurist som berättar vad som gäller om du vill dumpa revisorn här.