<![CDATA[]]>

”Höj gränsen för revisionsplikt”

Anders Andersson

Publicerades: 23 augusti, 2011

Höj gränsen för revisionsplikt. Kravet kom vid en paneldebatt i går från både Svenskt Näringsliv och från revisorerna själva.

För de flesta småföretagare är det från den 1 november i fjol frivilligt att ha revisor. Men de 15-20 procent av Sveriges företag som uppfyller två av dessa tre krav måste fortfarande ha revisor:

  • Nettoomsättning på högst 3 miljoner kronor.
  • Balansomslutning på högst 1,5 miljoner kronor.
  • Högst tre anställda.

– Gränserna måste höjas ordentligt. De här reglerna kan till och med få företag att avstå ifrån anställning för att de ska komma under ena gränsvärdet, sa Claes Norberg, som är redovisningsexpert på Svenskt Näringsliv, vid paneldebatten i Stockholm.

Han föreslår en omsättningsgräns på 83 miljoner. Vid debatten, som arrangerades av Visma Spcs, och leddes av Driva Egets Anders Andersson, fick han medhåll av de båda organisationerna för redovisningskonsulter och revisorer, FAR och SRF.

– När vi nu gjort vår hemläxa med regelverket Reko för auktoriserade redovisningskonsulter är det dags att ta nästa steg och höja gränserna, sa SRF:s förbundsdirektör Fredrik Dahlberg.

– Vi tycker inte heller att företagarna ska tvingas att ha revisor. Många väljer ändå revisor. En av fyra nya aktiebolag som startats sedan 1 november har gjort det, sa Bengt Skoug, FAR:s representant vid debatten.

Till och med Skatteverket kan tänka sig en höjning av gränserna, men inte förrän om något år:

– Vi bör vara försiktiga med att höja nivåerna alltför kraftigt och snabbt. Risken är att vi får ett stort skattefel. Företagens redovisning ligger ju till grund för deklarationen och många småföretag gör fel i sina redovisningar, sa Anders Klaar, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Han menar att det är viktigt att hjälpa företagen att klara av sin redovisning:

– Även om revisionen är frivillig gäller det att få företagen att inse nyttan med att ta hjälp med redovisningen när det behövs. Jag tycker att man skulle ge statliga bidrag för att få småföretagen att göra korrekta redovisningar, sa han.

Skatteverket har beräknat att den avskaffade revisionsplikten ger 1,3 miljarder i skattefel – Skatteverkets beteckning på medvetet eller omedvetet skattefusk.

– Vi har fått 40 miljoner i extra anslag för kontroller i samband med den avskaffade revisionsplikten. En del av de pengarna kan gå för att extra noga kontrollera de företag som angett att de inte har haft hjälp med sina deklarationer, sa Anders Klaar.