<![CDATA[]]>

Småföretag stäms av jättebolaget – över ett ord

Ebba Arnborg

Uppdaterades: 2 april, 2019
Publicerades: 21 april, 2015

Det lilla städföretaget Absolut Rent AB har funnits sedan 1987. Nu stäms det av bolagsjätten The Absolut Company (med bland annat Absolut Vodka), på grund av ordet ”absolut” i företagsnamnet. I veckan tar familjeföretaget upp kampen i rätten. Förlorar de riskerar de att tvingas lägga ner.
– Jag önskar att de kunde förstå att vi är ett småföretag och inget hot, säger Hans Dahlborn.

För ett år sedan blev Hans Dahlborn och Antonina Karlsson som driver städfirman Absolut Rent i Huddinge, med 15 anställda, kontaktade av The Absolut Company – med 526 anställda och en omsättning på knappt fem miljarder.
– De sa att vi skulle byta namn annars skulle de stämma oss, berättar Hans Dahlborn.

Absolut Rent blev erbjudna 50 000 kronor för att byta namn. Hans påpekar att det räcker till att skaffa nya arbetskläder till personalen, men inte till ny logga, domän, visitkort och trycksaker. Dessutom tillkommer kontakter med försäkringsbolag, patentverk, bolagsverk och bilregistreringar – och tappade kunder.
– Vi har investerat i det här namnet. Vi har kunder som gör fönsterputsningar ett par gånger om året eller och flyttstädningar kanske vart femte år, som inte kommer att hitta oss om vi tvingas byta namn, säger Hans.

Absolut Rent tänker slåss för sin rätt. Inom kort möts de två företagen i rätten. Hans Dahlborn hoppas fortfarande på att The Absolut Company ska dra tillbaka sin stämningsansökan eller betala en skälig ersättning.
– Jag önskar att de kunde förstå att vi är ett småföretag och inget hot. Det finns hundratals företag med ordet ”absolut” i företagsnamnet. Jag förstår inte varför de går efter oss. Jag tror inte någon skulle blanda ihop våra varumärken. Dessutom har vi haft namnet i över 25 år utan att de har reagerat.

Det är inte första gången ett småföretag utsätts för stämningshot av spritjätten. Bland annat har både Absolut Pizza och Absolut Beach tvingats byta namn.
– Men när företagen börjar bli lite större och kan vara en mer likvärdig motståndare, som Absolut Bank som har hundratusentals kunder, törs de inte gå på dem, säger Hans.

I slutet av 1990-talet stämdes Kemibolaget som tillverkade rengöringsprodukter under namnet Absolut Rent av dåvarande Vin&Sprit. De förlorade i hovrätten. Men Hans påpekar att de tillverkade flytande produkter mot konsument.
– Vi säljer en tjänst som ligger mycket mer avlägset från sprit. Och i synnerhet är ”absolut” nu ett modeord – hur kan man uppleva att man har ensamrätt till det? säger Hans.

Kemibolaget fick betala två miljoner kronor i skadestånd plus rättegångskostnader.
– Det skulle vi inte klara. Men det känns som att vi har en chans och framförallt tycker vi att det är fel av dem att sätta sig på oss mindre företag, säger Hans.

När Driva Eget når Paula Eriksson, presskontakt på The Absolut company, på telefon vill hon inte uttala sig.
– Vi kommenterar inte pågående rättsfall. Utan låter domstolen hantera det, säger hon.

Läs också: Se upp för att välja fel företagsnamn

Läs också: Systembolaget hotar stämma småföretagare – över cirkeldiagram