<![CDATA[Optimistiska toner bland småföretagarna. Foto: Getty images]]>

Stark framtidstro bland småföretagare

Redaktionen

Publicerades: 30 maj, 2017

6 av 10 småföretagare i IT- och telekombranschen tror att deras försäljning kommer att öka under det kommande halvåret. Därmed hamnar branschen på tredje plats på listan över mest optimistiska branscher.

Det visar Vismas Affärsbarometer som bygger på en ny undersökning bland totalt 815 små och medelstora företag i hela landet.

– Både teknik- och tjänstesektorn präglas av en stark utveckling och innovation just nu. Därför känns det logiskt att företag inom dessa branscher ser extra ljust på framtiden, säger Henrik Salwén, vd för Visma Advantage.

Mest optimistiska är småföretagare verksamma inom reklam, PR och kommunikation. Affärs- och organisationsutveckling samt IT och Telekom är andra branscher med stark framtidstro. Betydligt mer pessimistiskt är det inom branscherna kultur, redovisning och transport som återfinns på listans tre bottenplaceringar.

Hälften av småföretagen, 50 procent, tror på en ökad försäljning under de kommande sex månaderna. Det är en ökning med tre procentenheter sedan förra undersökningen i höstas, och även en liten ökning jämfört med förra vårens resultat. Det innebär att framtidstron är ännu starkare än i höstas, och att den positiva trenden bland småföretagare i Sverige fortsätter.

– Vi ser en fortsatt stark utveckling på marknaden i Sverige. Trots en hel del oro i omvärlden och politisk osäkerhet så har små och medelstora svenska företag medvind. Att deras framtidstro har vuxit ytterligare är ett tydligt tecken på ett positivt ekonomiskt klimat i landet, säger Henrik Salwén.

Vismas Affärsbarometer bygger på en enkät som besvarats av 815 små och medelstora svenska företag mellan den 1 och 20 april 2017 Enkäten skickades till 14 475 småföretagare över hela landet.

Vismas Affärsbarometer 2017

 1. Reklam/PR/kommunikation 63 %
 2. Affärs- & org. Utveckling 63 %
 3. IT & Telekom 62 %
 4. Handel 59 %
 5. Bygg 54 %
 6. Verkstad/Industri 54%
 7. Hotell & restaurang 50 %
 8. Ideel förening 50 %
 9. El/Värme/VVS 47 %
 10. Jordbruk/skogsbruk 46 %
 11. Skola/Utbildning 42 %
 12. Fastighet 40 %
 13. Vård/Omsorg 40 %
 14. Transport/Åkeri 37 %
 15. Redovisning/Revision 34 %
 16. Kultur/Nöje/Fritid 33 %