<![CDATA[]]>

Nominering till Årets tidskrift – digitala medier (2014)

Camilla Björkman

Publicerades: 8 september, 2014

Vi har nominerat driva-eget.se till Årets tidskrift – digitala medier (2014). Här har vi även lagt ut nomineringen digitalt för att det ska bli lättare för juryn att klicka på länkar och surfa runt.

2014 år har varit historiskt för Driva Eget då vi gjort en stor investering i en helt ny sajt och också en nedskalad version för mobil. Vår tidigare sajt har vi drivit framgångsrikt i flera år (vi var en av tre i finalen till detta pris redan 2010), men vi har nu byggt om den från grunden i WordPress. På ett halvår ser vi därför dessa förändringar:

  • Ökat besöksantalet till i snitt nästan 90 000 per månad (tidigare 75 000).
  • Ökat besökslängden, det vill säga surftiden hos besökarna.
  • Fått ett enklare, renare och mer modernt utseende.
  • Utvecklat annonsaffären, som dock varit stark redan från start (Under 2014 har de totala annonsintäkterna för nätet passerat de totala printintäkterna).

Här går vi igenom vad som har skett på sajten under det senaste året:

Ny layout
Layouten har moderniserats totalt och gjorts om efter nya rön om hur besökarna surfar. Den har lyft fram alla våra guider, artiklar, nyheter och annat ni kan läsa om här nedan. Vi har även gjort om utseendet på vårt nyhetsbrev.

Mer relaterat innehåll
Det nya utseendet lyfter på ett mycket bättre sätt fram relaterade artiklar, guider, webb-tv-klipp, blogginlägg och annat, så att sajten känns mer levande. Detta uppmanar också läsaren att hela tiden klicka sig vidare till ny information som finns på underavdelningar i de 11 olika ämnen som visas i menyn. Sajten förändras många gånger varje dag.

Nya interaktiva kalkyler
De i särklass mest populära verktygen på sajten är våra kalkyler, där man med några knapptryck kan räkna ut moms, hur mycket man ska fakturera för att få en viss lön och vilken utdelning man kan ta ut. I år har vi tagit fram flera nya:
– En startbudget.
– En interaktiv guide för vad man ska ta betalt.
– En kalkyl för vad ett inköp kostar om man köper det privat eller om man tar det på firman.

Roliga och nyttiga tester
Ett sätt att skapa interaktivitet och även öka besökslängden på sajten är våra tester, där vi under året tagit fram nya sådana. Ett exempel är detta test som visar vilken färg du är (gör gärna testet!). Ett annat är detta där du kan se om du passar som entreprenör.

Bloggar som skapar debatt
Vi har en rad bloggare, som mer är som krönikörer, på driva-eget.se/bloggar. De mest aktiva är Anders Andersson, Camilla Björkman och Janne Näsström som gärna går till attack mot politikernas utspel. Vissa bloggar har nischar in sig på smala ämnen för att vi ska hitta nya läsargrupper, som sedan också blir prenumeranter.

Kampanjjournalistik
I viktiga ämnen bedriver vi kampanjjournalistik genom att kombinera tidning, sajt och Facebook. Ett exempel är vår framgångsrika kampanj mot fakturaskojarna (blufföretag som lurar småföretagare). Strategin är att ha ett ständigt flöde av material mellan tidningen, undersajten och facebookgruppen Stoppa Fakturaskojarna. Att på det här sättet slåss för ett ämne har skapar ett ökat engagemang, ger PR för tidskriften och fler prenumeranter.

Mer läsarkommunikation
För att öka interaktiviteten med besökarna har vi läsarkommentarer, diskussionsforum och även ”polls” där vi lägger ut frågor som besökarna får svara på.

Kalenderpåminnelse
För att hjälpa våra besökar att hålla reda på viktiga datum för småföretagare kan de nu abonnera på påminnelsemejl. Dagen före datum för exempelvis momsredovisning kommer då ett påminnelsemejl.

Företagspresentationer
Vår tjänst där besökarna kan presentera sitt företag och lägga in länk till sin hemsida har blivit mycket populär. Genom att företagen får en länk från driva-eget.se, som har hög pageranking, ökar företagen sina chanser att komma högt upp i Google. Genom att ha den öppen endast för prenumeranten vill vi ge mervärde till prenumeranterna och få fler prenumeranter.

Webbkurser
Vi har under året börjat skapa nya sajtintäkter genom webbkurser. Webbkurserna har också lett fram till nya idéer om hur vi kan hålla kurser och ta betalt på nätet.

Webb-tv
Att blanda text och bild med rörlig bild är för oss självklart och ger oss partnerintäkter. Vi har dels gjort egna webb-tv-serier och klipp, dels gjort dem tillsammans med partners. Trots ett proffsigt produktionsbolag i form av företaget Mindpool gör vi en bra vinst på dessa i form av sponsorintäkter.

Nytt i mobilen
Den som skriver in www.driva-eget.se i mobilen får automatiskt får nya mobilanpassade sajt. För Iphone och Android har vi också två appar – Kalkyl och Mobila kontoret. Mobila kontoret har lanserats under det senaste året och innehåller tre unika tjänster som underlättar för våra småföretagare och som utnyttjar de möjligheter som finns i en smartphone:
• Körjournal. Beräknar körsträckan med hjälp av telefonens GPS och producerar smidigt körjournaler som lätt skickas vidare.
• Tidrapport. Beräknar en rapport som skickas vidare till exempelvis en kund.
• Kvittohantering. Ett kvitto plåtas av, noteringar kan göras och ocvkså där slutar det med en rapport.

Annons- och partnerintäkter
Största delen av sajtintäkterna kommer från bannerförsäljning och partnerförsäljning för exempelvis webb-tv-serier och självständiga advertorialavdelningar där exempelvis Telia och Swedbank producerar annonsmarkerade texter. För oss är den journalistiska integriteten oerhört viktig och vi gör inga annonssamarbeten där den kan sättas i fråga. Medan printerannonseringen ligger oförändrad under senare år har nätannonseringen ökat och årsintäkterna är nu högre på nätet än i print.

Samkörning med tidskriften
Ungefär hälften av besökarna på driva-eget.se är ännu inte prenumeranter på Driva Eget. Vår strategi är att med hjälp av olika kampanjer få dem som prenumeranter. Vi lägger inte ut hela artiklar, men däremot korta aptitretare som ska få fler att köpa tidningen (vi har också mycket en egen webbrapportering på sajten). För våra tidsskriftsläsare driver vi trafik åt andra hållet – till sajten. Varje nummer är full av hänvisningar till sajten där man kan få hjälp med sådant som en tidskrift inte klarar, exempelvis beräkningar med våra kalkyler.

Stockholm den 4 september 2014
Camilla Björkman (chefredaktör) och Anders Andersson (grundare)
camilla@driva-eget.se och anders@driva-eget.se