<![CDATA[]]>

Tredje gången gillt för Företagarna

Camilla Björkman

Publicerades: 25 mars, 2011

Det är nu tredje gången gillt för Företagarna. Maud Olofssons förre medarbetare Elisabeth Thand Ringqvist blir ny vd. De två tidigare har båda fått sparken.
 

Elisabeth Thand Ringqvist tar över vd-jobbet efter Anna-Stina Nordmark Nilsson, som fick sparken i december 2010. Även hennes företrädare Gunvor Engström fick gå i december 2006. Båda gånger var  det  schismer i organisationen som var orsaken till vd-bytet.

Närmast kommer Elisabeth Thand Ringqvist från kommunikationsbyrån Prime. Hon har tidigare jobbat som politisk sakkunnig hos Maud Olofsson.

– Jag ser fram emot mitt nya uppdrag. Företagare och entreprenörer är avgörande för att fler ska få jobb i Sverige, säger hon om nya jobbet.

Den nya vd:n har själv varit småföretagare. Sitt första företag startade hon som 20-åring tillsammans med två kompisar: en camping på entreprenad under somrarna.

– Det var svårt att vara en liten livsmedelsförsäljare som skulle få leveranser av de stora jättarna, säger hon.

Senare har hon drivit en egen kommunikationsbyrå utan anställda.

Enligt Elisabeth Thand Ringqvist är de tre viktigaste frågorna för småföretagarna att det ska bli billigare att anställa, att det ska bli enklare att driva företag och att anpassa lagen om anställningskydd, LAS, till att även passa småföretag. Men för att driva organisationen framåt måste de förnya sig.

– Entreprenörskap har en helt annan klang idag och många driver företag vid sidan om sitt jobb. Men det medför nya frågeställningar, säger hon till Dagens Industri.

På frågan hur hon ser på att hennes två företrädare har fått sparken svarar hon till DI:

– Det har jag inte tänkt så mycket på. Jag har ju ett uppdrag och är nog mer en person som tänker framåt.

Sitt tidigare jobb hos regeringen kommer inte påverka hennes nya roll, menar hon.

– Som vd för Företagarna kommer jag förstås att lämna alla mina politiska uppdrag. Företagarna ska vara konstruktiv partner för alla som vill förbättra företagens villkor, oavsett partibakgrund.

Elisabeth Thand Ringqvist börjar sitt jobb den 7 juni. Till dess är Christina Linderholm fortsatt tillförordnad vd.