Unga svenska kvinnor sällsynta företagare

Redaktionen

Publicerades: 9 mars, 2009

Endast tre av tio av svenska företagarkvinnor är under 40 år. Det framgår av ny statistik från EU:s statistikmyndighet Eurostat. En förklaring kan vara att över en miljon svenska kvinnor arbetar i branscher som domineras av den offentliga sektorn och hittills har haft små möjligheter att starta eget.

– En avreglering av den offentliga sektorn skulle ge fler privata alternativ och göra underverk för jämställdheten, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson, vd för Företagarna.

Många av de kvinnor som driver företag i dag kommer snart att gå i pension. Enligt Eurostats statistik är hela 42 procent av de svenska företagarkvinnorna mellan 50 och 64 år. Inom hela EU-27 är 37 procent yngre än 40 år.

– Den skeva åldersfördelningen blir därför också en jätteutmaning när dessa går i pension. Om inte minst lika många kvinnor är villiga att ta över , kommer kvinnors företagande i Sverige att minska avsevärt, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson.

Rapporten från Eurostat visar också att andelen sysselsatta i Sverige som driver företag är lägst i hela Europa – och en av de mest mansdominerade i västvärlden.