<![CDATA[]]>

”Uppmuntra entreprenörer i 70-årsåldern”

Camilla Björkman

Publicerades: 9 februari, 2012

När Fredrik Reinfeldt förra veckan stod värd för ett toppmöte med bland annat Storbritanniens premiärminister David Cameron stod entreprenörskap på agendan. Framförallt hos kvinnor – men även hos äldre.

Förra veckan gick det största toppmötet i Sverige sedan 2001 på Rosenbad av stapeln med statsminister Fredrik Reinfeldt som värd. Med på mötet förutom Storbritanniens premiärminister David Cameron var även premiärministrarna från de fyra övriga nordiska länderna och de tre baltstaterna. 

Under torsdagen befann sig gruppen på Fotografiska museet för att prata om två viktiga punkter:

  • Hur fler äldre kan jobba upp i åldrarna.
  • Hur vi ska få fler kvinnor som driver företag.

– Vi behöver diskutera hur vi ska uppmuntra entreprenörer som är i 70-årsåldern. Vi behöver också fundera över hur vi kan hjälpa människor att byta yrke när de är kanske 45 eller 55 år gamla, sa Reinfeldt under sitt inledningstal.

En viktig del handlar också om att få fler kvinnor på ledande positioner och att starta egna företag. Reinfeldt konstaterade att kvinnor ofta har högre utbildning än män, men att de ändå är underrepresenterade i styrelser:

– Vi behöver kvinnor som är synliga förebilder i styrelserna.

Han tog även upp Lettland och Litauen som exempel, där fyra av tio företagare är kvinnor. I EU är snittet tre av tio.

Under onsdagen genomfördes en workshop som upptakt till toppmötet om vad som bör göras för att få fler kvinnor på ledande positioner. Med var bland andra näringsminister Annie Lööf och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni.

Många var inne på vikten av att tänka nytt och inte fastna i gamla mönster. Lena Olving, vice vd och operativ chef på Saab, sa till exempel att det största hindret för utveckling är att vi använder en snäv och begränsad definition av kompetens:

– Ingen styrelse eller företagsledning vinner på att ha tio identiska män som fattar beslut. Olikheter är viktigt.