<![CDATA[Se till att du är rätt försäkrad. Foto: Getty Images]]>

Vilka företagsförsäkringar behövs?

Ebba Arnborg

Uppdaterades: 2 april, 2019
Publicerades: 4 december, 2017

Se upp! Utan försäkring saknar du skydd mot exempelvis skador, olyckor, sjukdom, brott, brand – eller skadeståndskrav om du råkar göra ett misstag i verksamheten.

Tror du att det räcker med hemförsäkring? Tänk om! Den gäller inte i din näringsverksamhet. Så det gäller att se över ditt försäkringsskydd när du startar företag.

Exakt vilka försäkringar du bör skaffa beror till stor del på din verksamhet och dina behov, här går vi igenom de vanligaste – läs och överväg vad just du behöver.

Utgå från frågor som: Vad händer om jag skulle avlida eller bli långvarigt sjuk? Hur går det för mitt företag om det sker en olycka? Men också: Vilken fas är jag i och hur mycket kan jag lägga på mitt försäkringsskydd? Frågor bara du kan svara på.

Ett visst skydd har du från staten. Som företagare betalar du sociala avgifter, antingen som arbetsgivaravgifter eller egenavgifter. De ger ett grundskydd i form av bland annat sjukförsäkring, folkpension, tilläggspension och arbetsskadeförsäkring. Exakt vilket skydd du har beror på bland annat din inkomst så ta reda på vad som gäller genom att kontakta Skatteverket, Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten.

Som företagare kan du även teckna en extra sjukförsäkring, olycksfall- och livförsäkring så att du höjer sjukpenningen och täcker kostnader för läkarvård och vikarie. Du kan även teckna en sjukavbrottsförsäkring, så att du vid sjukdom kan få ersättning för fasta kostnader. En avbrottsförsäkring kan även ge hjälp vid avbrott som uppstår i verksamheten vid till exempel egendomsskada

En pensionsförsäkring eller ett privat pensionssparande kan kompensera för den uteblivna tjänstepensionen.

Ansvarsförsäkring kan också vara viktig. Den skyddar ditt företag om du drabbas av krav på skadestånd av kunder, uppdragsgivare, leverantörer eller eventuella partners. En försäkring som täcker rättskydd innebär att du vid skadeståndsprocesser kan anlita advokat.

Du kan även försäkra din egendom – så att du får ersättning för bland annat brand, vattenskada, inbrott och skadegörelse.

Du kan också överväga att bli medlem i en a-kassa. Du får då ett visst skydd om företaget inte utvecklas enligt planerna.

För att hitta rätt försäkring gäller det att undersöka villkor och priser hos försäkringsbolag, försäkringsmäklare och banker. Vissa erbjuder ett paket av företagsförsäkringar. Tillhör du ett branschförbund kan det finnas speciella försäkringserbjudanden via dem.

Vad behöver jag för försäkringar om jag har anställda?

Genom arbetsgivaravgiften betalar du till det grundläggande försäkringsskyddet för din personal. Är du bunden av kollektiv- eller hängavtal måste du teckna avtalsförsäkringar för dina anställda. Men även om du inte är det kan du såklart välja att teckna dessa eller motsvarande för din personal.

Källa: Verksamt.se, ALMI