<![CDATA[]]>

Vilket parti passar dig bäst?

Annika Rosell

Publicerades: 29 maj, 2009

Har du svårt att bestämma dig hur du ska rösta på i EU-valet? Testa då dina åsikter i nättjänsten här. Hitta den kandidat som tycker som du och se hur de tar tillvara småförertagarnas intressen.

 Små- och medelstora företag är EU:s draglok. Det är där jobben skapas. EU-kommissionär Margot Wallström lyfte fram företagens betydelse för Europas välstånd när hon besökte Svenskt Näringslivs framtidsmöte.

– Det är ingen dans på rosor att vara företagare men det är där som sysselsättningen skapas, sa Margot Wallström vid mötet.

Ändå verkar småföretagrna vara helt bortglömda i valet till EU-parlamentet. Driva Eget har bara hittat en kandidat som lyfter fram småföretagarfrågorna i valrörelsen, Johan Olsson som ligger på Junilistans tiondeplats. Läs intervjun med honom här.

 Enklare regler för företagen, fri handel med varor och tjänster och regler för hur länge man ska behöva vänta på betalningen är exempel på frågor som kan drivas på EU-nivå – ändå är det märkligt tyst i valrörelsen om dessa frågor.

Det är alltså inte lätt för valvillrådiga småföretagare att hitta vare sig partier eller kandidater som vill jobba för småföretagen i EU-parlamentet. Vilket är märkligt, eftersom småföretagarna är en grupp som kommer att visa högt valdeltagande. Hela sju av tio uppger att de tänker rösta den 7 juni i en undersökning som FöretagarFörbundet har gjort bland drygt 1 600 småföretagare.

 - Det finns i dag drygt 900 000 småföretagare i Sverige och deras röster kommer att ge avtryck i valet till EU parlamentet. De politiker som visar att de står på småföretagarnas sida tar sig troligtvis till Bryssel, säger Camilla Littorin, förbundssekretare i FöretagarFörbundet.

Men när nöden är som störst är hjälpen ofta nära. Nu kan du få vägledning av organisationen Företagarna, som tagit fram ett test på nätet som ska hjälpa dig hitta den kandidat vars åsikter i företagarfrågorna stämmer bäst överens med dina.

Du hittar testet här.