Till huvudinnehållet
Sök efter innehåll

sidor hittade på sökordet: Inga sidor hittade

Inspiration

Så skapar de en sommarsuccé

21 juni, 2018 2 minuters läsning

Foto: Hugo och Hugo. Foto: Björn Buhre

För tre år sedan började de sälja krabbtacos i Båstad hamn. Det blevdundersuccé direkt. Nu växlar Hugo och Hugo upp med sommarrestaurangen Sjöko– och har blivit lite klokare längs vägen.

Under vinterhalvåret är Hugo Nilsson och Hugo Söderberg fullt upptagna med studier och jobb i Köpenhamn. Men på somrarna drar de över sundet för att mätta hungriga turister. Det hela började sommaren 2016 när de drog igång Havsrepubliken. Ett gatukök med en egenkomponerad meny mitt i Båstads hamn. Deras krabbtaco blev snabbt en favorit och det gick nästan för bra.

– När vi startade hade vi ingen direkt koll på hur mycket jobb det innebar. Det var bara vi två och en extra personal. Vi jobbade i princip jämt. Det blev bara några timmars sömn innan vi fick sätta igång med att förbereda inför nästa dag, säger Hugo Nilsson.

De var intresserade av matlagning, men saknade erfarenhet från att driva en liknande verksamhet. För att komma igång snabbare och inte köra fast i tillståndsträsket samarbetade de med en lokal krögare, som redan hade upparbetade kanaler med berörda myndigheter och lång erfarenhet av att driva restaurang.

– Har man inga förkunskaper och kontakter är det väldigt mycket att sätta sig in i början. Nu kunde vi lära oss under arbetets gång och det var en väldig fördel för oss, säger Hugo Söderberg.

Redo för sommarrestaurang


Efter den första sommarens kaosartade succé hade de lärt sig av sina misstag och året efter blandade de in fler i projektet. Nu är de redo att ta ett steg till och öppnardessutom restaurangen Sjöko lagom till midsommar. Menyn kommer vara inriktad på grillad mat. Huvudråvarorna hämtas från en lokal bonde och ölsortimentet är handplockat.

– Vi har använt vinsten från förra året och åkt runt i vinter och köpt in köksutrustning och inredning från olika konkursbon till den nya krogen. Vi har bland annat köpt en jättegrill från Tyskland, säger Hugo Söderberg.

För dem handlar mycket om att de vill skapa en relation till gästerna.

– Många som gillade Havsrepubliken blev stammisar som ville hänga med oss. De uppskattade maten och miljön men också umgänget. Den stämningen vill vi ta med oss till Sjöko. Genom att bygga en personlig relation till våra gäster får vi lojala kunder som kommer tillbaka och då blir det roligare för oss samtidigt, säger de.

Hugo och Hugos bästa tips

1. Samarbeta om möjigt med en lokal krögare när ni startar. Det underlättar jättemycket.
2. Räkna med att jobba dubbelt så mycket som du tror.
3. Gör inte allt själva. Ta hjälp av nära och kära som kan rycka in när det blir för mycket.


ANNONS

Innehåll från Almi

Partner

Vilka lån kan mitt företag få hos Almi 2025? Och vad är villkoren?

Vilka lånemöjligheter finns via Almi 2025? Hur hög är räntan? Och hur mycket kan företaget låna? I den här guiden går vi igenom möjligheterna till Almi-finansiering för ditt företag.

Almi 21 april, 2025 7 minuters läsning
Lån hos Almi 2025

Foto: Vilka lån finns hos Almi



Ekonomi & Skatt

Gör tvärtom – och spara 30-50 % av företagets kostnader!

Genom små, enkla knep kan du spara stora pengar och massor med tid. Vi gissar att fyra smarta förhållningssätt kan minska företagets löpande kostnader med 30-50 % per år. Vill du också prova?

Gustaf Oscarson
Gustaf Oscarson 12 maj, 2025 3 minuters läsning
Göra tvärtom

Foto: Unsplash



Cookies

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Driva eget använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.