<![CDATA[]]>

Renata Chlumska: ”Att driva företag är som att bestiga Mount Everest”

Ebba Arnborg

Publicerades: 20 maj, 2015

Äventyraren Renata Chlumska har bestigit världens högsta berg, paddlat runt USA, cyklat från Nepal till Sverige och ska nu resa ut i rymden. Men hon driver också eget, och menar att likheterna är slående. Här är hennes bergsbestigar-råd som får dig att lyckas med företaget.

På Driva Eget-dagen i Stockholm den 26 maj (boka din plats här!) möter du Renata Chlumska som visar hur du gör för att lyckas. Redan här ger hon några råd:

EV99TOPPENRC

Renata på toppen av Mount Everest. Fotograf: Göran Kropp

Det var under en resa till Nepal som drömmen att själv ta sig upp för världens högsta berg väcktes hos Renata Chlumska. Efter fyra år av förberedelser kämpade hon sig 1999 upp för branta isväggar och stod slutligen på toppen av Mount Everest som första svenska kvinna.

Men äventyren tog inte slut där. Chlumska har också som första svenska kvinna bestigit de sju högsta bergen på samtliga sju kontinenter. Hon har paddlat kajak runt hela USAs kustlinje, en resa som tog ofattbara 439 dagar. Hon har cyklat från Nepal till Sverige, kört motorcykel från Indien och hem och nu väntar nästa äventyr – rymden, som förhoppningsvis blir av under 2015.

Renata har också drivit eget sedan 1996. Förutom hennes expeditioner, testar hon utrustning och material inom friluftslivs- och äventyrsbranschen. Hon håller föreläsningar och utbildningar och så driver hon friluftsanläggningen Böda Äventyr på norra Öland.

Hon menar att det finns stora likheter mellan att bestiga Mount Everest och att driva företag. I båda fallen handlar det om att sätta upp mål och delmål, om lagarbete, samarbete och kommunikation. Och att bemöta problem.

– Du möter yttre omständigheter som du inte kan göra något åt. För ett företag kan det vara konkurrenter eller konjunkturer, i mitt fall är det väder, vindar och snö som jag måste förhålla mig till. När det är fint väder på berget ser allt enklare ut än när det drar in ett oväder. Mycket kan hända som påverkar teamet och medarbetarna. Det handlar om att ha rätt attityd när man förhåller sig till och överkommer svårigheter och hinder – oavsett om de är IT-system eller glaciärsprickor, säger Renata Chlumska till Driva Eget.

renataORcoast_1

Around America Adventure, Stilla Havet. Fotograf: Kaj Bune

Renata möter också många företag som själva berättar att deras bild inför nästa år är ett berg.
– De har satt upp ett mål, befinner sig i baslägret och ska kämpa mot toppen tillsammans. De ser själva likheter och då har de bara skrapat på ytan, det finns mycket mer att hämta, säger hon.

Men, behöver man inte vara en övermänniska för att lyckas bestiga Mount Everest? Inte alls, menar Renata.
– Den bilden hade jag också innan jag åkte dit första gången. Att det här är för någon slags elit, någon grupp supermänniskor. Det var det inte. De var människor som hade tränat hårt. De var målmedvetna, dedikerade, engagerade och hade kunskap och kompetens.

Och det, menar Renata, kan vi alla skaffa oss. Oavsett vilket mål vi siktar mot.
– Det handlar om träning, förberedelser och inställning. Man måste vilja, man måste tro på det. Det gäller inte bara att klättra i berg utan även om man ska driva ett företag.

Den 26 maj är Renata en av talarna på vår Driva Eget-dag på Rival i Stockholm. Där kommer hon att berätta om sina äventyr och expeditioner.
– Jag vet att man kommer att känna igen sig även om man inte ska bestiga Mount Everest. Det handlar om att våga ta steget och möta utmaningarna, och inse hur fantastiskt det är när man vågar och lyckas. Jag hoppas publiken kommer att bli inspirerade och gå därifrån med ny kraft och energi, och känslan av att ”Kan hon klara av det där då kan jag ta nästa steg i mitt företag”.

Här är 3 av Renatas tips till dig som driver eget:

Tänk långsiktigt
Sätt tydliga mål och dela upp dem i delmål. Tro på dig själv och ha tålamod och uthållighet.

Planera för det oplanerade
Var beredd på att planer du har kommer att förändras. Se det som spännande, utvecklande och utmanande istället för som problem – och var lösningsorienterad.

Var inte rädd för att be om hjälp
Jag har folk som hjälper mig på olika sätt, som är skickliga inom sina områden. Satsa på att bygga upp ett nätverk med personer du kan fråga om råd.

Renata är en av fyra välkända talare som på Driva Eget-dagen i Stockholm den 26 maj ska inspirera dig som driver eget eller funderar på att starta eget. Läs mer och boka din plats här!