<![CDATA[Hälsan är viktig för företagare. Foto: Katja Ragnstam]]>

De 11 hälsostegen till ett bättre liv för företagare

Yasemin Bayramoglu

Uppdaterades: 15 november, 2019
Publicerades: 12 november, 2019
Foto av: Katja Ragnstam

Hur vi sköter vår hälsa spelar så stor roll för hur vi presterar att det borde ingå i varje starta eget-kurs. Det menar dietisten och egenföretagaren Kajsa Asp Jonson. Men tänk inte på allt du inte får. Tänk på vad du kan lägga till!

Specialdieter, superbär och vitaminbooster. Överallt möts vi av den ena quick fixen efter den andra. Gärna med kopplingen till vikt och utseende.

Men för dietisten och vetenskapsjournalisten Kajsa Asp Jonson finns det bara en enda quick fix som faktiskt funkar. Mer om den lite senare. Hon tycker att vi ofta krånglar till det för mycket när vi vill leva sunt, och många har skuldkänslor kring sina vanor. Det blir ingen vare sig mer hälsosam eller lycklig av.

Hon vill i stället att vi ska se hur systemen i kroppen hänger ihop. Att det som händer i tarmen påverkar hjärnan – och att det i förlängningen kan påverka dig som egenföretagare. Det här beskriver hon i sin bok Hjärna. Hjärta. Mage. För hållbar hälsa och ett skönare liv.

LÄS OCKSÅ: Träna hjärnans muskelminne

– Det finns en otrolig potential för företagare, speciellt soloföretagare. Det är bara du som kan göra jobbet. Då är det otroligt viktigt att du behåller ditt driv och håller dig frisk. Den egna hälsan är grundläggande för all försäljning. Det är så viktigt att det borde ingå i alla starta eget-kurser, säger hon.

Kajsa undviker gärna pekpinnar och förbud. Snarare handlar det om att bejaka bra saker. Och inte minst att bejaka sig själv.

– Som företagare handlar det också att man ska sätta ett pris på sig själv. Ingen annan kommer att värdesätta dig högre än du själv. Alla kommer att försöka pruta. Tänk i bilder. Säg att du säljer tjänster där du använder hjärnan, som konsult till exempel. Då är din hjärna ditt viktigaste verktyg, som en liten maskin som du hyr ut. Då gäller det förstås att skapa de bästa förutsättningarna för att leverera så smart och bra som möjligt. Och det motiverar ett högre timpris, säger hon.

Vägarna till hälsan är egentligen inget nytt – det handlar om bra mat, mer rörelse och god sömn. Men känn ingen stress över att du behöver bli världsbäst på allt direkt. Börja där det känns lättast.

– Börjar man med en liten förändring brukar det spilla över på andra delar också, utan att man kanske tänker på det så mycket.

Om man kommer igång och rör sig mer brukar man dessutom börja fundera lite mer över vad man stoppar i sig. Och det kan i sin tur påverka sömnen i rätt riktning.

– Det blir goda synergi­effekter, säger Kajsa.

Hon slukar forskningsrapporter. Gärna sådana som handlar om tarmbakterier och hjärnan. Här har man upptäckt många nya spännande saker på senare tid. Som att fibrer har en mer central roll än man tidigare trott. De reglerar inte bara toalettbesöken …

LÄS OCKSÅ: Våga varva ner med yoga

– Fibrerna har visat sig vara tarmbakteriernas mat. Och tarmbakterierna kan påverka vikten och förebygga sjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes. Fibrer ger alltså dina goda bakterier bättre effekt. Dessutom ger maten som innehåller fibrer ofta andra mervärden som vitaminer och antioxidanter, säger Kajsa.

Men då behöver vi olika typer av fibrer, från såväl grovt bröd som rotfrukter, bär och frukt. Från tarmen finns sedan en koppling till hjärnan.

– De är i ständig kontakt med varandra och maten blir en stor påverkansfaktor för båda delarna, säger Kajsa. Känslorna styr många av våra beslut och både magen och hjärnan reagerar på stress. Men genom att använda kroppen på rätt sätt kan du lugna ner systemet och göra hjärnan mindre impulsstyrd, säger Kajsa.

Det är här quick fixen kommer in i bilden. Den som faktiskt funkar och som inbegriper den andra delen i trestegsraketen: motionen.

LÄS OCKSÅ: 10 tips för att må bra på jobbet

– Det räcker att du får upp pulsen i cirka 20 minuter. Då ökar cirkulationen och blodet ger hjärnan mer näring och syre. Då får du ny energi, blir mer kreativ och bättre på att fokusera. Studier visar att de delar av hjärnan som påverkar hur vi fungerar i stressade situationer utvecklas när vi tränar så att vi kan fatta mer sansade beslut även under press.

Den ökade cirkulationen gör att olika delar av hjärnan pratar bättre med varandra och vissa funktioner i hjärnan stärks. När vi rör oss motverkas även åldrandeprocesser i hjärnan, som att minnet försämras, såväl arbeta som långtidsminnet. Och här har även styrketräning visat sig ha bra effekter.

– Men vilken motion man väljer spelar egentligen mindre roll. Den bästa träningen är förstås den som blir av. Men en målsättning kan vara att komma upp i ett par svettiga träningspass varje vecka, att minska stillasittandet och att i stället för att ta bilen överallt, cykla eller gå när det är möjligt.

Kajsa lyfter även fram vikten av att vara i berikande och bejakande miljöer. Miljöer som ger oss stimulans och som får oss att må bra och hitta lugn. För någon kanske det handlar om att vistas i naturen, för någon annan att sjunga i kör eller bygga goda relationer som skapar trygghet.

– Den kropp vi bygger nu är ju vårt äldreboende! Så se till att rörledningarna och taket håller. Varje cell är uppbyggd av det du käkar.

Dåligt samvete för att du inte levt som henne hela livet? Glöm det! Om sju–tio år är hela din kropp utbytt. Så lång tid tar det att byta ut alla celler i kroppen.

– Gå inte ut för hårt. Det är viktigare att tänka långsiktigt och göra små förändringar som blir bestående. Ta ett steg i taget och sluta tänka på vad du ska undvika. Fokusera hellre på att lägga till bra saker, säger Kajsa.

11 steg till ett starkare liv

  1.  BLI STARTKLAR
    Alla har vi hört om supersöta frukostflingor. Börja i stället dagen med naturell yoghurt, ägg och bröd med hela korn i.
  2. FIKA BÄTTRE
    Börjar du förmiddagsmötet med wienerbröd drar du igång blodsockrets berg- och dalbana direkt. Bjud på alternativ – frukt eller en bra macka också, så kan alla välja vad de vill ha. Sötsaker mättar inte sötsuget, det skapar bara mer.
  3. PAUSA SMART
    Ta en nypa luft emellanåt under dagen. Fyll på med nya intryck, frisk luft och ny energi.
  4. MÖBLERA MED AVSTÅND
    Kan du så placera skrivaren så långt ifrån arbetsbordet som möjligt. Se till att du måste lämna arbetsbordet för att fylla på kaffemuggen. Det finns också de som varje gång de sätter sig gör det tio gånger – alltså ställer sig upp, sätter sig ner. Hela kroppen går ner i viloläge när vi blir stillasittande.
  5. BÖRJA MED BASEN 
    Förlita dig inte på kosttillskott eller shots med gurkmeja och liknande. Lägg en stabil bas av goda matvanor och helt vanlig bra mat. Basen = rotfrukter, grönsaker, frukt bär, rågbröd, fisk, ägg och mjölk.
  6. ÄT OFTA
    Fördela maten så att du äter frukost, lunch, middag och något däremellan. För mycket stress gör att vi äter fortare och för sällan. Då blir det lätt för stora portioner och vikten ökar.
  7. MER GRÖNT OCH FISK 
    Rött kött kan man äta, men inte för mycket. Byt ut kött och korv till förmån för mer grönt och fisk.
  8. WALK’N’TALK-MÖTEN 
    Skippa konferensbordet och ha promenadmöten i stället. Dels får du mer kreativa möten, dels kan det vara bra för dem som tycker att det är lite jobbigt att sitta öga mot öga och prata. Dessutom sätter det igång bra processer i hjärnan och promenaderna blir ett sätt att få in vardagsmotionen i arbetsdagen.
  9. VAR UTHÅLLIG! 
    Försök få till att röra på dig varje dag, även om det inte innebär att du blir svettig och behöver byta om varje gång.
  10. BOOSTA IMMUNFÖRSVARET
    Antioxidanter gör oss mer motståndskraftiga. Finns i frukt och bär med mycket färg, men även i vitkål och morötter.
  11. BÖRJA MED LUSTEN! 
    Bejaka lusten till bra saker så försvinner ofta de dåliga av sig självt. Börja med att lägga till saker, kanske ett ägg till frukosten, lite mer grönsaker eller fräscha bär – och en promenad i trevligt sällskap på lunchen.

LÄS OCKSÅ: Ta smartare beslut med meditation

Guiden är uppdaterad 2019-11-12