Är att belåna huset en bra ”guldkant?”

Ebba Arnborg

Uppdaterades: 2 april, 2019
Publicerades: 14 oktober, 2014

Min fru och jag har drivit en liten butik som inte gett så stort överskott. Därför får vi låg pension nu när vi blivit pensionärer.  Men vi har en obelånad villa som är värd ett par miljoner. Därför låter det bra när Svensk Hypotekspension nu erbjuder oss extra pengar varje månad om vi belånar huset med deras system. Är det ett bra sätt att skaffa en ”guldkant” som pensionär?

Jag tycker absolut att ni ska skaffa er ”guldkant” efter allt slit i butiken. Det finns då olika typer av sådana här seniorlån. Det hos Svensk Hypotekspension ger er ett belopp varje månad. Till den skuld som då blir läggs ränta som ska betalas först när lånet avslutas.

Det är ett smidigt system, men den effektiva räntan är ungefär dubbelt så hög som om för ett vanligt bolån. Rent ekonomiskt är det därför mycket bättre att ni går till banken och försöker få ett  bolån på så stort belopp som ni behöver extra för kanske tio år framåt. De pengar som ska användas långt fram i tiden kan ni placera i en fond och de som ni behöver de närmaste åren på ett bra bankkonto.

Problemet kan dock vara att bankerna kan vägra att ge bolån till dem som har mycket låg pension. Seniorlån kan då vara en bra lösning. Det viktigaste är ju ändå att ni skaffar er den ”guldkant” som ni längtar efter.