Får en sjukpensionär starta eget?

Ingela Hemming

Publicerades: 18 juni, 2010

Jag har sjukpension sedan 12 år och vill starta en enskild firma. Får jag göra det som sjukpensionär, och hur mycket får jag jobba för att samtidigt behålla min pension?
 

Med en tidigare sjukpension har du troligtvis det som i dag kallas för hel sjukersättning. Har du haft det sedan före den 1 juli 2008 så får du arbeta som anställd eller driva eget utan att direkt förlora din ersättning.

I år kan du med hel sjukersättning tjäna upp till 42 400 kr om året utan att ersättningen påverkas alls. Skulle du tjäna mer räknas ersättningen ned med 50 procent av det belopp som överstiger 42 400. Tjänar du 52 400 kr under ett år så kommer alltså din sjukersättning att dras ner med hälften av de överskjutande 10 000 kronorna, alltså 5 000 kr.

Så om du klarar av att driva en enskild näringsverksamhet trots din sjukdom så har du mycket att vinna rent ekonomiskt.

Reglerna för hur du får arbeta medan du har varaktig sjukersättning ändrades den 1 juli 2008 och blev mer restriktiva. Dubbelkolla därför med försäkringskassan om vad som gäller i just ditt fall. Glöm inte heller att du, innan du sätter igång, måste ansöka hos Försäkringskassan om att arbeta med sjukersättning.