Gäller insättargarantin företag?

Anders Andersson

Publicerades: 2 maj, 2009

På Driva Egets sajt har jag upptäckt att det finns många kreditinstitut som ger betydligt bättre kontoränta än storbankerna. Hur kan det komma sig? Jag funderar på att sätta en del av företagets pengar på ett sådant högräntekonto. Men gäller insättargarantin också för mitt aktiebolag?

Så bra att du upptäckt att det hos oss finns ständigt aktuella uppgifter på bästa kontoräntan. För andra läsare  berättar jag gärna att detta finns på www.driva-eget.se/konton.

De pengarna som storbankerna får in på våra sparkonton används till stor del för bostadslån, där räntan i maj låg strax under  2 procent efter riksbankens senaste sänkningar. Därför är räntan på deras konton nu mycket låg.

Kreditmarknadsföretag som Collector och Capinordic Bank ger kontokrediter till mycket högre ränta och kan därför betala över 3 procent på sina inlåningskonton.  Deras enda chans är att få in pengar på inlåningskonton, eftersom de inte kan låna av storbankerna eller riksbanken.

Men nästan alla av dessa har banktillstånd och därmed samma statliga insättargaranti som storbankerna. Denna garanti är nu 500 000 och gäller alla konton,  både de med rörlig och de med fast ränta. Den gäller både privatpersoner och företag. Du kan alltså lugnt sätta in upp till 500 000 kr på var och en av dessa banker.  Akelius Spar har dock inte insättargaranti.