Hur får jag betalt från utlandet?

Ingela Hemming

Publicerades: 17 september, 2009

Jag funderar på att börja sälja mina produkter utomlands. Men hur gör jag för att vara säker på att få betalt för de varor jag skickar iväg?

Innan man börjar exportera varor kan det vara bra att kontrollera om de utländska kunderna är kreditvärdiga. Ta då hjälp av UC och Exportrådet.

Att ta emot betalningar från utlandet är inget problem. Antingen kan de utländska pengarna gå direkt in på ditt vanliga konto, där pengarna direkt växlas till svenska kronor.

Du kan också öppna ett valutakonto. Detta kan vara praktiskt om du även får fakturor i den utländska valutan, eftersom du då helt slipper växlingsavgifter.

Vid utlandsbetalningar ger banken dig ett Iban-numret, som innehåller ditt bankkontonummer och säkerställer att kontouppgiften är korrekt angiven. Det är viktigt att din kund får både detta nummer och den Bic-kod som finns för varje bank.

Det finns också andra betalningssätt som stärker din position som säljare i en exportaffär. Ett av dessa sätt kallas dokumentinkasso. Via din bank skickar du då ett dokument till kundens bank. Köparen måste betala sin bank för varan för att få ut dokumentet, vilket garanterar din betalning.

Går exporten till ett instabilt land är det bättre att använda en remburs. Då tar kundens bank på sig ansvaret att betala för varan så länge som du som säljare kan visa upp dokument på att varan har gått iväg som den ska.