Hur ökar jag min trygghet?

Ingela Hemming

Publicerades: 2 november, 2009

Jag har ett företag med en anställd. Jag är med i SmåA, småföretagarnas A-kassa, men det är det enda i trygghetsväg. Hur kan jag säkra min inkomst om jag blir gravid eller långvarigt sjuk?

Alla i Sverige har ett visst grundskydd från den allmänna sjukförsäkringen. Men det räcker inte alltid och därför kan det vara bra att komplettera den allmänna delen med en sjukförsäkring för att trygga inkomsten vid längre tids sjukdom. Många sjukförsäkringar kompenserar din och dina anställdas inkomstförlust med upp till 90 procent, men jämför villkor och avgifter innan du bestämmer dig.

Övriga försäkringar som jag tycker att du ska överväga är olycksfallsförsäkring, livförsäkring samt sjukvårdsförsäkring för att få effektiv hjälp inom den privata vården vid sjukdom.

Via Försäkringskassan finns även en möjlighet att teckna en försäkring mot sjuklönekostnader, men den ger ingen extra ersättning utan innebär att du har ett skydd mot personalens sjuklönekostnader.

Mitt tips är att kontakta Försäkringskassan och privata försäkringsbolag för att prata igenom just din situation och hur du ska göra för att hitta ett bra upplägg.