Hur påverkas pensionen av förlusten?

Ebba Arnborg

Uppdaterades: 2 april, 2019
Publicerades: 9 april, 2015

Jag och min man har i många år drivit en liten gård, vid sidan av våra anställningar, som gått med förlust. Förlusterna har vi sparat för kommande kvittning. För två år sedan slutade jag min anställning och började försörja mig som konsult i enskild firma.

Den ackumulerade förlusten rullar nu in i min firma och därmed behöver jag inte betala skatt. Följden av detta är att jag inte får göra avdrag för pensionssparande. Stämmer verkligen detta? Hur kommer detta att påverka min pension i framtiden? Nästa år har jag tömt ut min ackumulerade förlust från gården.

Du har påverkats av en myt som försäkringsbolagen gärna sprider: att pensionsförsäkring är enda sättet att pensionsspara. Den totala allmänna pension som du en gång får blir något lägre på grund av att du i två år inte betalar in sociala avgifter. Då har du ju heller ingen inkomst att dra pensionspremie ifrån.

Men eftersom du inte betalar någon skatt får du förhoppningsvis lite pengar över som du kan spara på annat sätt tills du blir pensionär. Pensionsförsäkring kan du faktiskt strunta i även när du börjar att betala skatt. Det avdrag du får då äts oftast upp av ökad skatt när du tar ut pension på försäkringen.

Om du har en årsinkomst under brytpunkten för statlig skatt, cirka 435 000 kronor, lönar det sig oftast bäst att spara till pension på annat sätt. För spara till pension bör alla egenföretagare göra då de inte får någon tjänstepension. Ofta är det då bäst att spara i kapitalförsäkring, trots att insättningen inte är avdragsgill.