Hur vet jag att jag stödjer en seriös insamlingsorganisation?

Anders Andersson

Publicerades: 29 mars, 2010

Jag blev nyligen uppringd av en kvinna från något som skulle vara en riksorganisation för utsatta barn. Jag blev tagen av hennes berättelser och beslutade mig för att stödja organisationen.

När jag senare kollade upp företaget visade det sig att det ägdes av ett callcenterföretag. Företaget hade 34 procents vinstmarginal 2008. Nu undrar jag som småföretagare hur jag kan avgöra om organisationen jag vill stödja är seriös eller inte?

Bästa sättet är att ta reda på om företaget har ett 90-konto. Då vet du att de varje år kontrolleras och att minst 75 procent av de insamlade pengarna används för välgörenhet. Här hittar du en förteckning över välgörenhetsorganisationer med 90-konton: www.insamlingskontroll.se

Tänk på att pengar till välgörenhet normalt inte är en avdragsgill kostnad. Men det har nu kommit ett rättsfall från regeringsrätten som ger aktiebolagens ägare rätt att ge bort sin egen utdelning till välgörenhet utan skatt. Pengarna har dock först belastats med bolagsskatt, 26,3 procent.