Kan företaget satsa på kapitalförsäkring?

Anders Andersson

Publicerades: 22 november, 2010

Jag funderar på att placera en del av bolagets pengar i en kapitalförsäkring, men har många frågor kring detta.

Är det fördelaktigt jämfört med att placera företagets överskott i vanliga fonder och aktier?

Vilka skatteregler gäller?

Vad som krävs rent bokföringsmässigt? Räcker det med att bokföra kontanta insättningar och uttag? Vinsten är ju ändå inte skattepliktig.

Hur gör jag när jag säljer kapitalförsäkringen? Hur bokför jag vinsten?

Både för privatpersoner och företag är skatteuttaget för en kapitalförsäkring en avkastningsskatt på cirka 1 procent på kapitalet varje år. Eftersom den skatten tas ut på kapitalet den 1 januari är det bästa att vänta med att sätta in pengar till efter årsskiftet.
Inne i kapitalförsäkringen kan du när som helst byta aktier och fonder utan skattekonsekvenser och utan krångel i kommande deklaration.
Ofta går det att placera pengarna både i fonder och aktier. För att kalkylen ska bli bra gäller det att avgifterna inte är för höga, och hos nätmäklarna är det inga försäkringsavgifter alls.
Tänk på att vinsten på pengar som du nu har placerat i fonder ska beskattas innan de sätts in i en kapitalförsäkring.
För att kapitalförsäkringen ska bli bättre än vanligt sparade där vinsten beskattas måste den årliga avkastningen vara minst 3-4 procent.
Kapitalförsäkringar förvaltas av försäkringsbolagen och därför ska köp och försäljningar inom försäkringen inte bokföras i försäkringstagarens företag. Det är bara kontanta insättningar och uttag som ska bokföras.
När du säljer kapitalförsäkringen bokförs vinsten som en icke skattepliktig intäkt. En förlust bokförs som en icke avdragsgill kostnad.